fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Electrolux bygger ut huvudkontoret i Stockholm – ingår i stort förtätningsprojekt på Kungsholmen

Publicerad: 25 januari 2021, 10:57

Fastighets AB Gångaren 13 ansöker nu om bygglov för den första deletappen längs med S:t Göransgatan, med planerad byggstart tredje kvartalet 2021. Utvecklingen av fastigheten utgör en del av Stockholms stads större detaljplan för Stadshagen som land annat innefattar 1 800 bostadslägenheter. Så här ska det se ut när det är klart. Foto: Archus / Electrolux

Området Stadshagen på Kungsholmen ska förtätas med 1 800 bostäder och verksamheter. Electrolux startar nu bygget av ett nytt kvarter i området.

Ämnen i artikeln:

Kungsholmen

AJ


Det var i november 2018 som detaljplanen för nya förtätade Stadshagen vann laga kraft och nu börjar elektronikjätten bygget av ett nytt kvarter mitt i området.

Läs även: Tobin köper mer på Kungsholmen

Electrolux ska i en första etapp bygga ut sitt befintliga huvudkontor i Stadshagen med 8 000 kvadratmeter och komplettera fastigheten med bland annat bostäder. Det nya blandade kvarteret ligger längs med S:t Göransgatan och omfattar förutom kontorstillbyggnaden även ett nytt torg, kafé, butiker, en ny restaurang, träningsanläggning med pool, gröna gårdar på fastighetens tak och 100 nya lägenheter. 

– Projektet ger tydliga mervärden för Stadshagen som helhet, Electrolux medarbetare och övriga invånare i kvarteret. Fullt utvecklat kommer upp emot 3 000 personer leva och verka i kvarteret. Det blir en liten stad i staden där det mesta finns på 15 minuters promenadavstånd, säger Ulrika Kågström, fastighetschef på Electrolux, i en kommentar.

Tillbyggnad i trä

Kvartersprojektet ska ha en hög miljö- och hållbarhetsprofil med lösningar inom områden som social hållbarhet, hållbart ätande och hälsa, cirkulära lösningar biologisk mångfald, lokala energiproducenter, resursdelning och nya gröna miljöer mitt i stan. 

Illustration på Electrolux nya kvarter med torget i centrum. Foto: Archus

Till exempel utrustas kvarteret med biodlingar, insektsbäddar och hyrbara odlingslotter på de gröna gemensamma gårdarna. En lokal hydroponisk (jordfri) odling ska försörja restaurangerna med lokalt odlade sallader och örter.

Läs även: Electrolux förvärvar sin huvudkontorsfastighet i Stockholm

Utbyggnaden av Electrolux huvudkontor kommer att certifieras enligt Breeam Outstanding och Green Building Councils nya certifieringsstandard NollCO2, som ger ett ramverk för klimatneutralt byggande. Tillbyggnaden kommer huvudsakligen byggas i trä och utvecklingen av fastigheten innebär betydande förbättringar av den befintliga kontorsfastighetens energiprestanda.

Så här är den nya takterrassen tänkt att se ut. Foto: Archus

Archus har jobbat med projektet sedan 2012 på uppdrag av Electrolux. Förutom att driva fram detaljplanen har Archus arbetat med affärsutveckling, projektledning, arkitektur och projektering.  

– Det här är ett stort och mycket spännande stadsutvecklingsprojekt. Vårt arbetssätt inom stadsutveckling där vi som företag arbetar tillsammans med beställaren har visat sig vara en metod som fungerar väl för alla parter, säger Johnnie Pettersson uppdragsansvarig på Archus, i ett pressmeddelande.

Nya kvarteret mot S:t Göransgatan. Foto: Archus

Fastigheten Gångaren 13 heter det bolag som ligger bakom omgörningen. Det ägs gemensamt av AB Electrolux och Electrolux pensionsstiftelse genom Gångaren Holding AB.

Mer om planerna för Stadshagen

Den stora detaljplanen för hela området Stadshagen vann laga kraft november 2018 och innehåller cirka 1775 lägenheter, varav cirka 500 är hyresrätter och cirka 245 är studentbostäder. Detaljplanen innehåller även gruppboende och kollektivboende samt en ny grundskola för cirka 750 elever och fem nya förskolor med totalt 20 avdelningar.

Fjorton byggaktörer har fått markanvisning i Stadshagen:

• Stockholmshem.

• Svenska Hem i Bromma.

• AB Primula.

• AB Borätt.

• Folkhem Projekt.

• Einar Mattsson Projekt.

• Byggnads­aktie­bolaget Wallin.

• Besqab Projektutveckling.

• JM.

• Sisab.

• Järntorget Bostad.

• Balder S:t Göran.

• Stockholm Parkering.

• Akademikerförbundet SSR. 

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev