Få hela storyn
Starta din prenumeration
Kontor
Publicerad: 22 september 2020, 10:05
I augusti flyttade teknikkonsultföretaget Lektus Samhällsbyggnad in på Diös byggnad Esplanaden mitt i centrala Sundsvall.
Foto: Diös
Efterfrågan på kontor är ovanligt hög på Diös. ”Vi har bevis på att kontorsdöden är en mediaprodukt”, säger bolagets vd Knut Rost, på ett webbinarium om hur coronan har påverkat fastighetsbranschen.
Drygt 30 procent av Diös hyresgäster består av skattefinansierade verksamheter och målet är att bli ledande inom kontor i Gävle, Borlänge, Falun, Luleå, Mora, Skellefteå, Sundsvall, Umeå, Åre och Östersund.
– KBK, kör bara kör, är vårt motto. Vi vill vara bäst på kontor och satsar på centralt lokaliserade kontor i våra städer, säger bolagets vd Knut Rost på ett webbinarium av Svenska Stadskärnor.
Läs även: Gränsen mellan coworking och traditionella kontor suddas ut
Hyresrätter i staden och urbana erbjudande i form at handel, bio, välmående, restauranger och hotell är två av bolagets andra segment. Men kontor står högst upp på listan.
– Pandemin är en katastrof för alla. Men påskyndar även trender. Vi har bevis på att kontorsdöden är en mediaprodukt för vi har aldrig tecknat så många kontorsavtal som nu, säger Rost.
Läs även: Diös gör om i ledningen: ”Kommer att leda till ett ännu starkare Diös”
Det gäller både för nyproduktion och befintliga vakanta lokaler.
– Efterfrågan är så hög att vi ställer om flera butiksytor till moderna kontor. Mer information kring det lämnas om en vecka. Men jag kan redan nu säga att vi tror stenhårt på vårt kontorserbjudande.
Löptiden för kontorsuthyrningar är för närvarande mellan 3–10 år och en tydlig trend är stigande hyror för högkvalitativa kontor i centrala lägen, enligt Diös. Trenden om att kontoren kommer ersättas av hemarbete har Knut Rost därför väldigt svårt att tro.
– Arbetsgivare behöver däremot tillåta arbete även från andra ställen. Jag tror att kontoren har attraktivare entréer och färre arbetsplatser, men fler sociala ytor och större möteslokaler om fem år, säger han under webbinariumet.
1. Kontor 53 procent
2. Handel 18 procent
3. Bostad 8 procent
4. Hotell och restaurang 6 procent
5. Vård och utbildning 6 procent
6. Industri och lager 3 procent
7. Övrigt 6 procent