Hamnen i Palma de Mallorca. Foto: Erika Tasnadi/Mostphotos
Convendum expanderar – öppnar coworking i Spanien och Tyskland
Coworking blomstrar som aldrig förr och nu tar Convendum sikte på utlandet. ”Det är våra första utländska etableringar”, säger bolagets vd Håkan Jeppsson till Fastighetsnytt.
Teresa Ahola
I april 2022 öppnar svenska Convendum sin första coworking space utomlands. Det handlar om nyrenoverade lokaler i en anrik fastighet från 1600-talet på en av Palma de Mallorcas huvudgator.
– Vi hyr hela fastigheten som totalrenoveras och byggs om åt oss. Den är tusen kvadratmeter stor och har en restaurang vid entréen på bottenvåningen, säger Håkan Jeppsson, vd på Convendum, till Fastighetsnytt.
Läs även: Convendum stänger sitt konferenscenter
Det finns några mindre kontorshotell på orten, men inget som liknar Convendums premiumprodukt.
– Erbjudandet är identiskt med den svenska produkten, säger Jeppsson.
Convendums medlemsföretag i Stockholm får gratis access till enheten på Calle de Apuntadors 4 i Spanien.
– Vi vill ge våra kunder en extra guldkant i vårt erbjudande och har märkt att det finns ett intresse av att periodvis, särskilt på vintern, jobba i ett varmare klimat.
Restaurangen på bottenvåningen i Palma. Foto: Convendum.
Convendums coworking space kommer att ligga på Calle de Apuntadors 4 i Palma de Mallorca, Spanien. Foto: Google Maps
Bild 1/2 Restaurangen på bottenvåningen i Palma. Foto: Convendum.
Palma har en stor internationell marknad med många skandinaver och tyskar på plats.
Varför valde ni Spanien?
– Det är ett av de europeiska länder som vi har tittat på länge och Palma är speciell i sig. Staden har en stor internationell marknad med många skandinaver, tyskar och britter på plats. Det blir ett trevligt komplement för våra svenska och kommande tyska kunder.
Tyska kunder?
– Ja. 2022 lanserar vi även Convendum i Tyskland. Inga avtal har tecknats där ännu, men vi har anställt tysk personal i Sverige och tittar som bäst på fastigheter i Berlin, München och Frankfurt.
Tyskland blir bolagets andra hemmamarknad eftersom städernas marknadsförutsättningar i mångt och mycket liknar Stockholms.
– Kontorshyresmarknaden är het i exempelvis Berlin som numera har låga vakanser och en bra prisstegringstakt. Efterfrågan är väldigt stor i förhållande till utbudet, ungefär som i Stockholm. Det mår vi bra av, det driver vår affär.
Avtal med ett svenskt fastighetsbolag
Convendum tecknade redan förra året ett tioårigt avtal för fastigheten i Spanien med svenska bolaget Tranvik fastigheter, trots att erbjudandena stod på rad.
– Det här passar oss bra. Fastigheten har bästa tänkbara läge i gamla stan, mittemot det klassiska hotellet Tres. Spanien och Tyskland blir våra första utländska etableringar, eventuellt följer fler därefter.
Men före det väntar dock en ytterligare tillväxt i centrala Stockholm.
– Nu finns det fler möjligheter här igen efter pandemin. Planen är att 27 av våra 30 anläggningar ska finnas i Stockholm framöver.
Läs även: Convendum stänger sitt konferenscenter i Stockholm
Coronan öppnar upp nya dörrar
Convendum har vuxit i rasande fart på fem år. Förra året ökade bolagets nettoomsättning med 68 procent jämfört med 2018 och trots att årets siffror ännu inte är offentliga så spår Håkan Jeppsson ytterligare tillväxt.
– Vi ser att de förväntade effekterna av pandemin, i form av ett förändrat arbetssätt och förändrade kontorslösningar, är här nu.
Flexilibitet är nyckelordet, enligt Jeppsson.
– Marknadsintresset är normaliserat och till och med bättre för oss nu än före coronakrisen. Det har hänt något på kontorsmarknaden som gynnar oss.
Ett skäl är att företag som inte ingick i kundstocken tidigare, som större företag och mer konservativa branscher, också har börjat höra av sig till Convendum. Det har även blivit lättare för bolaget att hitta lediga lokaler till mer attraktiva priser.
– Vi tror dock att priserna kommer att stiga om ett år igen. Den svåra markbristen i centrala Stockholm och att man inte kan bygga på höjden eller bredden upprätthåller höga priser.
Håkan Jeppsson, vd på Convendum, har stora planer för Stockholm. Foto: Convendum
Håkan Jeppsson, vd på Convendum, har stora planer för Stockholm. Foto: Convendum
Följer marknaden mot förorten
Utan regelförändringar förväntar sig Håkan Jeppsson därmed att efterfrågan kommer att öka med tillväxten och utbudet röra sig horisontellt.
– Politikerna i Stockholm skulle kunna börja kräva att de bolag som bygger på den dyraste marken i city ska bygga minst trettio våningar, som många andra länder gör. Men det vill man inte, vilket är synd.
Han säger att det bromsar tillväxten och utvecklingen i Sverige.
– Men för oss är det förstås bra att det är dyrt och svårt att hitta lokaler. Det gynnar vår affär.
Läs även: Omtvistad kontorsbyggnad slår upp dörrarna
Convendum tänker, precis som de flesta andra på marknaden, att följa den geografiska förflyttningen mot närförorter som Sundbyberg, Solna, Bromma, Mörby, Danderyd, Nacka, Sickla, Slakthuset och Södermalm med åren.
– Stockholm fortsätter att växa och då kommer vi att finnas med. Det ger våra kunder möjligheten att även jobba nära bostadsområden, säger Håkan Jeppsson.
Men det kommer inte att ske förrän bolaget har hunnit skaffa sig en bas med minst 15 verksamheter i centrala Stockholm.
– Matematiken börjar i mitten och sväller ut i takt med tillväxten. Först därefter, 2022, väntar etableringarna i Spanien och Tyskland.