Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Bytesaffär för 2,2 miljarder i Stockholm

Publicerad: 26 oktober 2018, 04:56

KF-Huset i Slussen.

Foto: Atrium Ljungberg.

Atrium Ljungberg och Folksam genomför en bytesaffär i centrala Stockholm där Atrium Ljungberg köper KF-huset och Folksam får kontorsfastigheter i Hagastaden och på Kungsholmen. Affären är värd 2 175 miljoner kronor.


Ämnen i artikeln:

Atrium LjungbergFolksamCatella

Folksam, via bolaget Gyllenforsen, och Atrium Ljungberg har kommit överens om en stor bytesaffär i centrala Stockholm där Atrium Ljungberg köper fastigheten Tranbodarne 11 i Slussen, känd som KF-huset, samt en byggrätt belägen i anslutning till fastigheten medan Folksam köper fastigheterna Blästern 6 i Hagastaden och Roddaren 7 på Kungsholmen.

Affärens totala värde är 2 175 miljoner kronor och Folksam betalar netto 645 miljoner kronor till Atrium Ljungberg, enligt pressmeddelanden från parterna. Affären är initierad av Catella Corporate Finance.

Av Folksams pressmeddelande framgår att i och med ombyggnaden av Slussen så påverkas KF-huset mycket och att fastigheten måste uppgraderas och moderniseras, något man bedömer att Atrium Ljungberg med sin stora närvaro i Slussenområdet är bättre lämpade att göra. Atrium Ljungberg meddelar att man planerar för attraktiva, moderna kontorsytor med publika bottenvåningar.

– Affären är strategiskt rätt för båda parter. Med Folksam Fastigheters förvaltningsfokus är Blästern 6 och Roddaren 7 två långsiktigt bra och färdigutvecklade fastigheter. Vi erhåller i stället en fastighet och byggrätt som vi, med vår projektkompetens, kan vidareutveckla och därigenom ge ytterligare mervärde till helheten vi vill vara med och skapa i Slussen, säger Annica Ånäs, vd, Atrium Ljungberg i en kommentar.

KF-huset omfattar 22 000 kvadratmeter uthyrbar yta och den förvärvade byggrätten ytterligare 7 500 kvadratmeter BTA. Fastigheten är i det närmaste fullt uthyrd och hyresvärdet uppgår till 65 miljoner kronor per år.

– Affären betyder att vi sänker projektrisken i fastighetsportföljen och samtidigt ökar exponeringen mot attraktiva förvaltningsfastigheter i fina lägen i Stockholms innerstad. KF-huset påverkas mycket av det pågående Slussenprojektet och måste uppgraderas och moderniseras. Att behålla och genomföra dessa investeringar skulle ta för mycket fokus från organisationen. Eftersom Atrium Ljungberg äger många fastigheter i Slussenområdet finns det en logik i att de förvärvar även KF-huset, kommenterar Lars Johnsson, fastighetsdirektör på Folksam.

Blästern 6 oh Roddaren 7 omfattar 24 500 kvadratmeter respektive 8 000 kvadratmeter kontor.

De respektive parterna tillträder sina nya fastigheter 1 november.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.