Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Brist på kontor i Göteborg

Publicerad: 1 september 2015, 14:00

Kontorsmarknaden i Göteborg fortsätter att präglas av lågt utbud och hög efterfrågan trots att nästan 34 000 kvadratmeter kontor färdigställts under årets första halva. Det uppger JLL.


Ämnen i artikeln:

GöteborgJLL

JLL redovisar siffror från höstens upplaga av rapporten Nordic City Report som visar att fastighetsmarknaden är fortsatt mycket stark i hela Norden. Vakansgraden i Göteborg ökade från den låga nivån 5,9 procent till 6,5 procent, men trots det fortsatte hyrorna att stiga i flera stadsdelar.

Låga räntor, en gynnsam kreditmarknad och ett starkt internationellt intresse för att etablera sig i Norden är det som eldar på marknaden, skriver JLL.

Göteborgsområdets totala vakansgrad, andelen ledig kontorsyta, ökade något men var kvar på låga 6,5 procent vid det första halvårets slut. Trots nytillkomna kontorsytor om totalt 33 900 kvadratmeter under första halvåret mättades inte efterfrågan. Hyresnivån i Göteborgs mest centrala delar, CBD (Central Business District), ökade med 8 procent och nådde en rekordnivå om 2 800 kronor per kvadratmeter. Även i övriga innerstaden och Norra Älvstranden steg hyresnivåerna till följd av att större hyresgäster sökte sig dit i brist på stora lokaler i city. Hyresnivåerna landade där på 2 600 respektive 2 200 kronor per kvadratmeter.

Under det första halvåret slutade transaktionerna på 6,8 miljarder kronor. Det motsvarar 11 procent av den totala transaktionsvolymen i Sverige detta halvår.

– Göteborg är en attraktiv stad att etablera sig i och många nya aktörer söker kontor här. Trots nyproduktion finns det för lite kontorsyta och allt fler aktörer söker sig utanför stans mest centrala delar. Vi kommer sannolikt att få se ökande hyresnivåer även i Göteborgs utkanter under en lång tid framöver, säger Daniel Gorosch, vd JLL Sverige.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande JLL

Ämnen i artikeln:

GöteborgJLL

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.