Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Boverket ska snabbutreda omställning av kontor och butiker till bostäder

Publicerad: 5 november 2020, 09:24

Per Bolund (MP), bostadsminister, ger Boverket i uppdrag att snabbutreda vilka hinder som i dag finns för att göra om lokaler till bostäder.

Montage: Nicklas Thegerström / Regeringen

Regeringen ger nu Boverket i uppdrag att utreda möjligheterna att ställa om kontors- och affärslokaler till bostäder.


Som en följd av pandemin och ändrade köp- och arbetslivsmönster så befarar regeringen ett överskott av kontors- och butikslokaler.

Läs även: Kan kontor bli bostäder efter corona?

Det här vill regeringen möta genom att tomma lokaler görs om till bostäder och ger nu Boverket i uppdrag att kartlägga alla hinder för att använda befintliga bestånd på ett nytt sätt, skriver SvD Näringsliv. Förslag på områden som utredningen ska titta på är stadsplanering, byggregler och hyressättning.

– Vi har ett oklart läge med pandemin, men väldigt många, även i fastighetsbranschen, tror att det blir permanenta följder. Då behöver vi ändra användningen av lokalytor och vara redo för omvandling till bostäder, säger bostadsminister Per Bolund (MP) till SvD.

Hur många lokaler som kan vara aktuella för att göras om till kontor vill Per Bolund inte sia om i intervjun. 

Läs även: Vill människor ha andra bostäder efter corona?

Enligt Mats Wilhelmsson, professor i fastighetsekonomi vid KTH, uppger för SvD att långt ifrån alla kontors- och butiksfastigheter är lämpade för att rymma bostäder.

Boverkets kartläggning av hinder för att omvandla lokaler till bostäder ska göras på mindre än ett halvår. Den 26 februari ska Boverket presentera den för regeringen. 

 

Andreas Jennische

Nyhetschef

andreas.jennische@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.