Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

“Billigare kontor en hit” – prisdumpning väntar

Publicerad: 17 juni 2020, 13:57

Skandiahuset till höger i bild är tänkt att rivas.

Foto: Mostphotos

Skandiahuset på Tegelbacken i Stockholm lever vidare på lånad tid. Men trots det har över 30 bolag flyttat in i coworking-lokalerna. ”Vi ser att fler företag ser över sina kostnader under coronakrisen”, säger Andreas Broryd, medgrundare av Workaround.


Ämnen i artikeln:

CoworkingStockholmSkanska

I april stoppade Skanska tillfälligt rivningen av Tegelbacken 4a, vägg i vägg med Sheraton, och omvandlade sedan lokalerna till coworking-lokaler för att generera intäkter. 

I dag pekar mungiporna uppåt. 

– Vi öppnade i juni och har attraherat över 30 bolag till huset. Vi var ganska nervösa i början, men det har gått otroligt bra, säger Andreas Broryd, medgrundare av Workaround, förmedlingsbolaget som är ett slags Airbnb för kontor.

Efterfrågan eldas på av krisen.

På två månader har Stayaround, Workarounds dotterbolag som erbjuder managed service och coworking i omställningshus, lyckats hyra ut 6 000 av totalt 15 000 kvadratmeter i fastigheten ”Tegelbacken”. 

– Målet var att hyra ut 70 procent, nu höjer vi det till 90 procent. Det har gått så snabbt och vi räknar med att teckna resterande kontrakt före årsskiftet. 

Läs även: Rivningshotad fastighet blir techhub 

Det blir nämligen svårare och svårare för bolaget att teckna nya kontrakt närmare utflyttningsdatumet som Skanska har satt, den sista december 2021. 

Ökat intresse i krisen

Workaround, som riktar sig till företag som värderar flexibilitet, oftast techbolag och startups, uppger att intresset för billig coworking har ökat det senaste halvåret. 

– Fler företag vill ha kortare kontrakt och hyr ut sina egna lokaler i andrahand eller överlåter kontrakten helt, säger Andreas Broryd.

Det innebär att antalet lediga lokaler i attraktiva lägen också har ökat.

– Utbudet är mycket högre nu än i januari. Efterfrågan på coworking, som nu står för cirka 6–7 procent av marknaden, eldas på av krisen. Jag tror inte att marknaden går tillbaka till det normala helt efter pandemin heller. 

Nu har synligt billigare kontor blivit en hit.

Hur påverkas priserna?

– På kort sikt kommer coworking-hyrorna att sjunka på grund av en lägre beläggning när företag drar ned sina verksamheter. Men på sikt stabiliserar de sig. Kontorshyrorna kommer att sätta sig något, men bra objekt har oförändrade hyror.

Ordentlig skjuts framåt

En framgångsfaktor för Workaround har varit att bolaget erbjuder ungefär 50 procent lägre hyror än Wework, världens största kontorshotell, som hyr lokaler bara ett stenkast bort från Tegelbacken.

– Vi har en annan affärsmodell och kan hålla en lägre prisbild genom att erbjuda lokaler i omställningshus som har en lägre standard, säger Andreas Broryd.

En kombination som har blivit allt populärare under krisen.

– För ett halvår sedan var det bara en speciell kundkategori som kunde tänka sig att sitta på Tegelbacken. Men nu när de flesta företag ser över sina kostnader så har synligt billigare kontor blivit en hit. 

Siktar på att bli globala

En tydlig trend i spåren av coronakrisen är att många företag vill ha ett kontor att gå till en gång i veckan eller månaden, för att övriga tider boka enstaka rum som kan nyttjas vid behov. 

– Ett företag med 100 personer kanske hyr ett litet rum på 50 kvadratmeter med ett antal skrivbord. När alla vill träffas bokar man ett större konferensrum, säger Andreas Broryd. 

På kort sikt kommer hyrorna att sjunka.

Han räknar därför med att den typen av ”mäklartjänster” som Workaround erbjuder kommer att bli mer eftertraktade i framtiden. 

– Jag väntar på en tid då tjänstebilen byts ut mot coworking-kort som en löneförmån. På så sätt slipper folk pendla över hela staden. 

Nu är bolaget för första gången redo att blicka utanför rikets gränser. 

– Vi har inte vågat ta oss utomlands tidigare, men tittar som bäst på företagstäta storstadsregioner i Europa för vidare etablering. 

Det handlar primärt om Paris, Bryssel, Madrid och Barcelona, avslöjar Andreas Broryd. Men även Norden känns intressant. 

– Vi tittar antingen på marknaders storlek eller att vi redan har nordiska kopplingar, då många av de företag som vi jobbar med redan finns i Oslo, Köpenhamn och Helsingfors. Inom årets slut kommer vi att gå mot vår första marknad.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

CoworkingStockholmSkanska

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.