fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Bilder: Omvandlar historisk spritfabrik till kontor och bostäder

Publicerad: 26 oktober 2022, 11:13

Spritfabriken i Eslöv från 1904 ska bli kontor och bostäder i allmännyttiga Eslövs Bostads AB:s regi. Illustration: Link Arkitektur

Ett stycke skånsk industrihistoria i Eslöv ska få nytt liv. Stadens gamla spritfabrik görs om till kontor och bostäder i Eslövs Bostads AB:s regi.

Ämnen i artikeln:

SvepetEboEslövSkåne

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Nu omvandlar det allmännyttiga bostadsbolaget Eslöv Bostads AB, Ebo, den gamla spritfabriken i centrala Eslöv med fastighetsbeteckningen Örnen 4 till kontor och bostäder.

Den anrika fastigheten uppfördes 1904 som mjölkpulverfabrik med bytte inriktning 1910 och blev spritfabrik, först i regi av Skånsk Spritförädling AB som sedan köptes upp av statliga AB Vin & Sprit som drev verksamheten vidare till 1957 då fabriken lades ned i kölvattnet av en tilltagande centralisering av spritproduktionen i Sverige.

Läs mer: Bildextra: På besök hos Fabege – gammalt tryckeri blev modernt huvudkontor

Bild 1/3  Illustration: Link Arkitekter. Illustration: Link Arkitekter

Efter att ha stått helt övergiven under en längre tid är det snart dags för den imposanta tegelbyggnaden att få nytt liv. Inom kort är det byggstart för den omvandling som innebär att den tidigare industribyggnaden kommer att inhysa 55 bostäder i varierande storlek och en kontorsyta på 1 000 kvadratmeter. Projektet beräknas stå färdigt någon gång under 2024 eller 2025.

Enligt ett pressmeddelande från Ebo ska de vackra men slitna tegelfasaderna bevaras och framtidssäkras. I byggprojektet som bolaget genomför med NCC som totalentreprenör och Link som arkitektbyrå, är förhoppningen att skapa en fastighet som är funktionell och modern på insidan samtidigt som den bevarar sin industriella utsida.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev