lördag1 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Bilder: Ett år kvar tills Forskaren öppnar – så ser byggnaden ut nu

Publicerad: 22 februari 2023, 12:20

Bilder från byggnationen av Forskaren som står klar i början av 2024.

Foto: Mårten Arvidsson

Vecturas storsatsning Forskaren växer fram i Hagastaden. Med ett år kvar till invigning kan Fastighetsnytt visa bilder inifrån den framtida life science-hubben.

Ämnen i artikeln:

SvepetVectura FastigheterStockholm

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Forskaren är Vectura Fastigheters prestigeprojekt intill Karolinska sjukhuset i Hagastaden mellan Stockholm och Solna där life science-aktörer ska inhysa kontor och labb. Hittills har företag som Elekta och Atlas Antibodies valt att teckna kontrakt på lokaler.

Samtidigt ska byggnadens bottenvåning vara publik och levande med en Urban Deli-restaurang och även en filial av Tekniska museet.

På onsdagen arrangerade fastighetsbolaget en rundvisning för press och inbjudna gäster, däribland Stockholms läns avgående landshövding Sven-Erik Österberg och Tekniska museets museidirektör Peter Skogh.

Allra högst upp i Forskaren, på taket, anläggs en takterrass för husets hyresgäster. Men den får inte Fastighetsnytt besöka den här dagen på grund av snö och halka.

Läs också: Tufft för Vectura att hyra ut miljardprojektet Forskaren

– Det är så kul att se för oss att det här huset blir ännu finare i verkligheten än vad det var på bilderna när vi satte visionen för snart fem år sedan, säger Vecturas vd Joel Ambré till pressuppbådet inför rundvandringen på det som fortfarande är en byggarbetsplats.

Bild 1/6  Forskaren sedd från Solnavägen. Byggnaden ligger precis innanför gränsen till Stockholms kommun, mellan Torsplan och Karolinska sjukhuset.

Foto: Mårten Arvidsson

Joel Ambré fortsätter med att svara på den egna retoriska frågan om hur Vectura som fastighetsbolag kan bidra till världsledande forskning:

– Vårt löfte var att få hit näringslivet för att samarbeta med forskningen som bedrivs här. Och jag tror att det har en väldig potential i Sverige att koppla ihop akademi och näringsliv ännu bättre än tidigare. Vi som fastighetsägare kan vara med och facilitera det samarbetet mellan akademin och näringslivet som en ganska neutral part.

Hela den översta våningen (och halva våningen under) plus ett strålningslabb i källaren hyrs av det medicintekniska bolaget Elekta som utgör fastighetens största uthyrning med sina 5 000 kvadratmeter. Det finns fog att gissa att företaget nog får den maffigaste utsikten av alla hyresgäster i Forskaren.

Utsikt från det som kommer att bli medicinteknikföretaget Elektas framtida lokaler – högst upp i Forskaren. I förgrunden anläggs en park och i horisonten skymtar Brunnsviken.

Foto: Mårten Arvidsson

Läs också: Forskare vill se kontor där det är omöjligt att sitta still

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev