torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Bekräftat: Skatteverket vill bygga centralarkiv i Härnösand

Publicerad: 12 februari 2020, 12:26

Skatteverket flyttar del av sin verksamhet till Härnösand. Foto: Mostphotos

Precis som Fastighetsnytt kunde avslöja i går så flyttar Skatteverkets registervård till Härnösand. På onsdagens pressträff presenterades byggplanerna mer i detalj.

Ämnen i artikeln:

SkatteverketMagdalena AnderssonHärnösand

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Det nya arkivet planeras i Saltviks industriområde, strax norr om Härnösand, och uppges skapa runt 30 nya arbetstillfällen i kommunen. 

Läs även: Källor: Skatteverket flyttar verksamhet till Härnösand 

− Vi är positiva. Det innebär inte bara nya arbetstillfällen, utan befäster också Härnösands status som huvudstad i arkivlänet Västernorrland, säger kommunstyrelsens ordförande Andreas Sjölander (S) till pressen.

Skatteverket skickade förra året en förfrågan till flera kommuner i norra Sverige om planerna och valde till slut Härnösand, som tilldelat myndigheten ensamrätt för att studera förutsättningarna för bygget.  

− Det gjorde vi inte för att vi tycker synd om Härnösand, utan för att de hade det klart bästa erbjudandet. Här finns färdig, detaljplanerad mark och även kultur, tradition och kompetens inom arkivområdet, säger Martin Wagenius, chef för dokumentenheten på Skatteverket i en kommentar. 

Finansministern kommenterar

Han syftar antagligen på att många statliga jobb försvann från länet mellan 2008 och 2014.

Finansminister Magdalena Andersson (S) gör också tummen upp för Härnösand. 

− Regeringen har länge varit tydlig med att Sverige behöver fler statliga jobb utanför Stockholm, så det här är ett mycket välkommet beslut.

Regeringen har just nu ett förslag på sitt bord om att utlokalisera ytterligare upp till 80 statliga jobb till Härnösand. 

− Det är dock viktigt att poängtera att det inte har någonting med den här etableringen att göra. Skatteverket har gått ut med en helt egen förfrågan och Härnösand har helt enkelt haft det bästa erbjudandet, säger Andreas Sjölander (S).

Ett nytt centralarkiv behövs inte minst då flera av Skatteverkets stora kontor ska flytta till nya lokaler, utan arkivmöjligheter, menar Martin Wagenius.

− Vi vill också samla vår egen kompetens på ett ställe.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev