Tisdag07.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Kontor

Begränsat utbud har gjort kontorsmarknaden stabil

Publicerad: 10 Mars 2014, 13:09

I sin rapport Nordic City Report Spring 2014 skriver JLL att 2013 kan betecknas som ett relativt stabilt år på de nordiska fastighetsmarknaderna. Rådgivarföretaget menar att den underliggande ekonomin sakta men säkert har blivit starkare och att kontorssegmentet presterade väl hela förra året.


När det gäller transaktionsmarknaden var det fjärde kvartalet svagt i samtliga nordiska länder utom Finland. Stockholm CBD sticker ut så till vida att direktavkastningen pressats, medan avkastningen på den övriga nordiska marknaden varit stabil.

En viktig anledning till att hyresnivåerna hållit sig stabila i Stockholm är att det byggts väldigt få kontorslokaler på spekulation. Mindre än 50 000 kvadratmeter kontorsyta har färdigställts. Under 2014 kommer 166 700 kvadratmeter kontorsyta att färdigställas, men enbart 18 procent är outhyrt. JLL tror att ökad efterfrågan i kombination med begränsat utbud kan leda till högre hyror.

Göteborg visade på ny rekordnivå när det gäller kontorshyror förra året. Vid slutet av året låg hyrorna i bästa läge på 2 600 kronor per kvadratmeter. I Malmö har ett begränsat utbud lett till stabiliserade vakansnivåer och enligt JLL kan det leda till stigande hyror.

Redaktionen

Källa: JLL

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.