Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Är framtidens kontor delat?

Publicerad: 22 oktober 2018, 12:45

Foto: Helio.

En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.


Ämnen i artikeln:

Coworking

Artikeln är sedan tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 4, 2018.

En tredjedel av små och medelstora företag i Stockholm vill byta kontor – majoriteten på grund av storleken på dagens lokaler. En lösning på kontorsbristen är nya typer av kontor – där den allt starkare så kallade co-working-trenden spelar stor roll.

Att det råder kontorsbrist i Sveriges huvudstad är ett faktum som få ifrågasätter. 56 procent uppger att man kommer att vilja nyanställa de kommande åren, enligt rapporten “Workplace Stockholm 2018”. En tredjedel av de tillfrågade bolagen kan tänka sig att byta kontor redan nu, och hälften anger för små lokaler idag som den främsta anledningen till det.

– Små och medelstora företag har ofta har ett annat behov av flexibilitet än större bolag. De kan behöva växa eller krympa verksamheten med kortare varsel, och långa hyresavtal kan sätta käppar i hjulet för snabba förändringar. Samtidigt lyfter många av de tillfrågade läget som en viktig faktor när de väljer kontor, antingen vill man sitta centralt eller ha närhet till sina kunder. Utmaningen kan vara att det helt enkelt finns begränsat med lokaler på den typen av adresser i Stockholm, kommenterar Susanna Toivanen, professor i sociologi och forskare inom framtidens arbetsplatser, i rapporten.

En lösning som allt oftare lyfts fram som en lösning på både kontorsbristen och företagens behov är så kallad co-working – en ny typ av kontor som på flera sätt skiljer sig från det traditionella. Konceptet går ut på att människor från olika företag får ett skrivbord, delat tak och, förhoppningsvis, arbetsgemenskap som gör att man kan hitta nya kunder, samarbetspartners – och kollegor (co-workers).

Samtidigt visar tidigare nämnda rapport att bara hälften av de tillfrågade känner till konceptet co-working och enligt en studie från Catella utgörs mindre än en procent av Stockholms totala kontorsyta av den typen av lösningar idag.

Ett bolag som jobbar med co-working-lösningar är Helio. Bolagets vd, Patrik Åström, säger till Fastighetsnytt att han även om det är ett nytt fenomen så blir det tilltagande välkänt.

– Mycket har hänt de senaste åren – både eftersom det är attraktivt för en större del av arbetsmarknaden, och för att utbudet växer, säger han.

Patrik Åström. Foto: Gustav Arnetz.

Vilka fördelar, och eventuella nackdelar, finns med coworking?
– Fördelarna handlar om att stimulera samarbeten genom krockar mellan olika företag och individer. Det gör dessutom arbetsdagen roligare. Om du inte är intresserad av att träffa personer utanför ditt eget företag skulle jag dock inte rekommendera coworking.

En förutsättning för framväxten av co-working-kontor är digitalisering. Den har möjliggjort att vi inte längre måste sitta på ett kontor för att kunna arbeta. Enligt Patrik Åström har det lett till att man idag måste kunna erbjuda något annat än bara en skrivbordsplats. Hans tankar avspeglar sig i rapporten, som visar att 93 procent av de medelstora bolaget tycker att det är viktigt med inspirerande kontor – medan bara 37 procent anser att det är avgörande att alla medarbetare har en personlig arbetsplats att gå till.

Hur tror ni att kontorsmarknaden kommer att utvecklas framöver?
– På ett annat sätt än idag. Det är det enda vi kan konstatera. När det kommer till coworking så kommer begreppet att vara välkänt redan inom fem år, och det kommer utgöra en stor del av kontorsmarknaden.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Coworking

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.