Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Ännu ett nytillskott på coworking-himlen – knappt en fjärdedel uthyrt

Publicerad: 2 december 2020, 15:43

Castellumägda United Spaces skjuter fram lanseringen av sin andra coworking-anläggning i centrala Stockholm till nästa år. ”Det här blir vår andra anläggning i Stockholm. Vi räknar med att dubbla hela vårt bestånd till september”, säger Karl Garberg, marknadschef på United Spaces.


Ämnen i artikeln:

United SpacesCastellumCoworking

Förra året klev Castellum in som ny ägare för United Spaces och sedan dess har målet varit att fortsätta utveckla det nordiska coworking-konceptet på en marknad som växer explosionsartat. 

Nu med 550 nya kontorsplatser på Torsgatan 26, varav 120 redan är tecknade till januari. 

– Det här blir vår andra anläggning i Stockholm och riktar sig till kreativa bolag som attraheras av fastigheten snarare än läget, säger Karl Garberg, marknadschef på United Spaces, till Fastighetsnytt.

Läs även: Forskning om coworking – läget är inte allt 

United Spaces tar över tre våningsplan på 4 100 kvadratmeter i gamla Stockholms Vatten och Gasverk-huset. Coworking-ytor, 40 privata kontorsrum, ”big office” på 700 kvadratmeter, pod- och fotostudios, bibliotek och bistro finns i de rymliga lokalerna.  

– För att komma in använder medlemmarna Accessy på sina mobiler. Vi blir först ut med att börja använda det nya digitala nyckelsystemet.  

Tydliga coronaeffekter

United Spaces uppger att antalet medlemmar på plats har minskat sedan coronan, men väljer ändå att expandera kraftigt. På sikt väntas nämligen segmentet blomstra. 

– Vi räknar med att dubbla hela vårt bestånd fram till september och öppnar bland annat upp en ny anläggning i Göteborg, säger Karl Garberg. 

Han tror att skälet till framgången är att coworking i slutändan blir förmånligare än traditionella kontor eftersom man erbjuds full service och slipper betala för tomma kontorsplatser. 

– Många fastighetsägare har också börjat få upp ögonen för coworking och konkurrensen hårdnar. Men vi tror att marknaden är tillräckligt stor för alla.

Hur ligger ni till prismässigt jämfört med andra? 

– Vi ligger i ungefär samma prisklass som Convendum och WeWork.  

Däremot skiljer sig erbjudandena åt något. Här ingår nämligen ingen frukost eller tillgång till samtliga anläggningar. 

Lanseringen har skjutits fram

Öskaret 1-fastigheten ägs sedan 2017 av Castellum som har genomfört en omfattande renovering av lokalerna. Lanseringen av coworking-delen skulle egentligen ha ägt rum redan i september, men har flyttats fram till den 11 januari.

– Själva renoveringen har löpt på bra, men vi har fått vänta på inredningen från Italien, säger Karl Garberg. 

Interiören är skapad av arkitekt- och designbyrån Specific Generic, som bland annat har ritat Acne Studios butiker, men däremot inga kontor tidigare. 

Huset är från 1906 och ritades av Ferdinand Boberg. Byrån har därför hämtat inspiration från en av hans vänner, Anders Zorn, och hans målning på en kvinna som sitter på en röd soffa. 

– Även tidstypiska jugenddetaljer har bevarats för att hylla husets historia, såsom tapeter, mahognypaneler, snirkliga ornament och spröjsen på fönstren. 

Läs även: Kontorsmedarbetarnas önskemål fick gehör – Castellum ger plats åt gym 

Det gamla styrelserummet har ett kulturhistoriskt värde, enligt Stadsmuseet, och måste hanteras varsamt. 

– Vi har bevarat originaltapeterna. Gardinerna planerar vi dock att ta ned. En speciell detalj i direktörsrummet är kassaskåpet Franz Jäger som förekommer i Jönssonligan-filmerna, säger Garberg. 

Även traditionella kontor i huset

Stockholm Gasverk och Stockholms Vatten hade sitt huvudkontor i huset från 1906 fram till 2017. Nu har Castellum moderniserat totalt 9 000 kvadratmeter kontorsyta och hyr bland annat ut 2 200 kvadratmeter åt den globala försäkringsförmedlaren och konsultjätten Marsh & McLennan Companies.

Hur har grannarna reagerat på den omfattande renoveringen?

– Det har fungerat bra. De kommer ju också att ha glädje av de nya innergårdarna, säger Karl Garberg. 

Allmänheten får också tillgång till padelbanan, boulebanan och utegymmet som finns där. 

– Nästa år öppnas även en restaurang på innergården, säger Garberg. 

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.