Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Analytiker: Coworking vinnare i coronatider

Publicerad: 19 mars 2020, 14:15

Epicenter Stockholm Foto: Epicenter

Just nu utmanas coworking-branschen på djupet, men runt hörnet väntar en belöning. ”Min analys är att bolagen bör gynnas av detta osäkra läge. Inte på kort sikt, men garanterat på lång sikt”, säger Charlotte Norell, analyschef på Croisette.

Ämnen i artikeln:

CoworkingEpicenter StockholmCroisetteCoronaviruset

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


De senaste åren har flera aktörer storsatsat på coworking i storstadsområden, och hyr ibland även ut bostadsrätter åt sina företagskunder. Men när stora delar av befolkningen nu uppmanas att stanna hemma gapar lokaler tomma. 

Epicenter i centrala Stockholm är redan på den bollen och uppger att det ligger i ”bolagets DNA att omfamna förändringar”. 

– Vi använder en mängd olika techlösningar för möten, konferenser och event, och där jobbar vi hårt på att släppa anpassade lösningar inom kort, säger Sverigechefen Lotta Carlson till Fastighetsnytt.

Läs även: Öppnar coworking i Biblioteksstan: ”Vi vill nå lite längre”

Planen är också att med hjälp av digitala verktyg fortsätta driva bolagets acceleratorprogram för nordiska startups inom samhällsbyggnad, tillsammans med Microsoft for Startups.

– Vi erbjuder våra medlemmar mycket mer än bara en plats att vara på. Det är något som vi kommer fortsätta göra, oavsett om de just nu befinner sig på plats eller inte.

När det gäller coronaviruset så följer bolaget myndigheternas rekommendationer och gör sitt bästa för att stötta sitt community.

– Långsiktigt måste vi alla sluta upp och stötta startups och småföretag. Alla kommer att påverkas av den här krisen, men dessa är särskilt sårbara. Vi kommer därför att titta på olika lösningar för att stötta branschen. 

Charlotte Norell, analyschef på Croisette, säger att coworking-operatörerna just nu har det tufft, då viljan eller ens möjligheten att vistas i en offentlig miljö är begränsad, men spår ljusare tider längre fram. 

– Min analys är att bolagen bör gynnas av detta osäkra läge. Inte på kort sikt, men garanterat på lång sikt, säger hon till Fastighetsnytt.  

Coworking gör det lättare att nedbemanna

Det som i längden kan spela branschen i händerna är att färre vill ”sitta fast” i långa, traditionella hyreskontrakt, efter den här erfarenheten.

– Vissa verksamheter ansluter sig nog framöver till en coworking-plats för att kunna downsiza sina lokalkostnader vid lågkonjunktur.

Lokalkostnaderna är bland de större kostnaderna för många verksamheter, näst efter personalkostnader. Nu sitter de flesta bolag på hyreskontrakt som sträcker sig minst tre år och med nio månaders uppsägningstid, uppger Charlotte Norell. 

– De hade nog känt sig tryggare med tre månaders uppsägning, för att snabbare kunna lämna hela eller delar av sina kontorsplatser. 

Svårigheten i nästa led blir, enligt Norell, att ta ut en balanserad hyra för att kunna betala sin egen hyra till fastighetsägaren, även under tider med låg beläggning.

 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev