torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Kontor

Analys: Omvandling av kontor till bostäder bra för klimatet

Publicerad: 10 november 2022, 09:39

En ökad omvandling av tomma kontor till bostäder skulle vara positivt för klimatet, visar Mäklarsamfundets analys. TIll vänster organisationens vd Jonas Rosén.

Foto: Pressfoto

En storskalig omvandling av tomma kontor till bostäder skulle spara åtskilliga ton koldioxid om året i och med att nyproduktion undviks, enligt en analys som Mäklarsamfundet låtit göra. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetMäklarsamfundetBygg

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Mäklarsamfundet har låtit konsultföretaget WSP analysera ett scenario där kontorslokaler om 200 000 kvadratmeter BTA omvandlas till bostäder årligen.

Enligt det scenariot skulle 60 000 koldioxidekvivalenter kunna sparas per år vilket motsvarar cirka 81 procents lägre koldioxidutsläpp per år jämfört med nyproduktion. De lokaler som skulle kunna komma ifråga för omvandling är enligt Mäklarsamfundet kontor med sämre kollektivtrafikläge, sämre energieffektivitet, och som är mindre moderna.

Läs mer: Allt större intresse för att omvandla kontor till bostäder – så gör du

Läs mer: ALM och Klövern hakar på trenden när kontor blir bostäder i Kista

– En hållbar bostadsförsörjning kräver att vi utnyttjar det befintliga beståndet bättre. Både med ökad rörlighet och med omvandling av kontorsyta till bostäder. Då behöver färre alternativbostäder byggas. Det handlar om klimatbesparingar som motsvarar konsumtionen av cirka två miljoner kilo nötkött per år, under tiden som omvandlingstakten håller i sig, säger Jonas Rosén, vd Mäklarsamfundet, i en kommentar.

I dagsläget tillförs cirka 3 000 bostäder årligen genom omvandling av kontor till bostäder.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev