Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Allt högre vakansgrad i Stockholm

Publicerad: 4 juni 2020, 14:20

Stockholm

Foto: Mostphotos.

I coronans spår steg vakansgraden för kontor i centrala Stockholm till nästan 5 procent under årets andra kvartal - den högsta siffran på fem år.


Ämnen i artikeln:

StockholmCoronavirusetSavills

Savills har tagit fram siffrorna som visar att lediga kontorsplatser uppgår till cirka 3,7 procent i centrala Stockholm, och 4,8 procent om kommande vakanser inkluderas. Totalt är nu lite drygt 80 000 kvadratmeter kontor vakanta i city - en ökning med mer än en procent jämfört med kvartalet innan. 

De senaste fem åren har vakansgraden skiftat mellan låga 3 och 4 procent. Det har enligt Savills analyschef Peter Wiman lett till inlåsningseffekter, och att hyresgästerna haft få alternativ vid omlokaliseringar. 

– Det har lett till kraftigt stigande hyror i city och på senare tid även på Malmarna. Nu när utbudet på lediga lokaler ökat kraftigt så hamnar hyresgästerna i ett bättre förhandlingsläge, säger han i ett pressmeddelande. 

Sedan årsskiftet har volymen av andrahandsuthyrningar mer än fördubblats och uppgår till närmare 25 000 kvadratmeter. En analys från Savills visar att många av andrahandslokalerna som nu ligger ute har koppling till den snabbt växande tech-sektorn. 

– Det senaste kvartalet har vi noterat en tydlig ökning av tech-bolag som hyr ut över- eller expansionsyta i andra hand, vilket kan vara en effekt av den rådande pandemin i ett försök att minska kostnaderna, säger Filip Lindmark, Associate Director, Occupier Services på Savills i ett pressmeddelande. 

Maria Nordlander

Redaktör

maria.nordlander@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.