Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Allt fler tror på stigande kontorshyror

Publicerad: 21 februari 2022, 09:12

Karin Witalis, ansvarig för konsensusprognosen i Sepref.

Montage: Getty Images, Gustaf Waesterberg

Flera branschbedömare tror på höjda kontorshyror i landets storstäder det kommande året. Det visar årets första konsensusprognos från Sepref. ”Vi märker av ett stigande intresse för kontorssegmentet”.


Ämnen i artikeln:

Karin Witalis

– För var dag blir det lite klarare hur vi kommer att arbeta post-corona, och det finns helt klart en efterfrågan på kontor, inte minst i prime-segmentet, kommenterar Karin Witalis, analyschef på Colliers. 

På kort sikt väntas avkastningskraven (prime office yield) sjunka, medan den långsiktiga yieldtrenden är mer svårtolkad. 

I början av pandemin var bedömningen att kontorshyrorna (prime office rent) skulle sjunka alternativt ligga oförändrade, men nu tror nästan hälften av de tillfrågade på stigande priser för prime office det kommande året. 

Läs även: Därför storsatsar Fabege på kontor – trots ovissheten 

Göteborgsmarknaden bedöms också i större utsträckning få en positiv utveckling av kontorshyrorna under året. I den senaste undersökningen förväntar sig 37 procent av de svarande stigande hyror i Göteborg jämfört med 22 procent kvartalet innan.

Även för Malmö ökar andelen som tror på hyreshöjningar det kommande året. Q4 2021 trodde 8 procent av de svarande på en hyreshöjning. Q1 2022 är den siffran 14 procent.

När det gäller den långsiktiga prime office yield-prognosen går åsikterna isär lite mer i den senaste undersökningen jämfört med tidigare. Andelen som förväntar sig sjunkande eller oförändrade avkastningskrav på ett års sikt är dock alltjämt dominerande i samtliga tre städer.

– Det finns väldigt mycket kapital allokerat till fastigheter och vi märker av ett stigande intresse för kontorssegmentet. Detta avspeglas i den långsiktiga yieldprognosen där mer än 80 procent av de svarande förväntar sig oförändrade eller sjunkande avkastningskrav det närmaste året, säger Karin Witalis.

Läs även: Moms, kontor och delade ytor – så funkar det 

Konsensusprognosen släpps varje kvartal sedan mer än tio år tillbaka av det oberoende nätverket the Swedish Property Research Forum, Sepref, som är en sektion i föreningen Samhällsbyggarna. Analysen bygger på svar från ett fyrtiotal fastighetsbolag och flera experter i branschen om kontorsmarknaden i Stockholm, Göteborg och Malmö.

Prognosen för Q1

• Stockholm prime office rent stiger från 8 225 till 8 300 kronor per kvadratmeter och år. Yieldprognosen sänks till 3,20 procent (-0,05 procentenheter).
• Göteborg ligger oförändrad på 3 600 kronor per kvadratmeter. Yieldprognosen sänks från 3,88 till 3,75 procent.
• Malmö ligger oförändrad på 3 000 kronor per kvadratmeter. Yielden sjunker från 4,25 till 4,13.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Karin Witalis

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.