Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

Aktivitetsbaserat ska göra Telia till attraktiv arbetsgivare

Publicerad: 20 juni 2016, 12:50

Telias entré.

I en 3D-fastighet ovanpå Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna finns Telia Companys nya huvudkontor. Den sjunde juni flyttade företaget in med 3500 medarbetare på cirka 47 000 kvadratmeter. I lokalerna arbetar man aktivitetsbaserat och en viktig tanke är att de ska bidra till att göra företaget till en attraktiv arbetsgivare.

Ämnen i artikeln:

ArenastadenWestfield Mall of Scandinavia

I en 3D-fastighet ovanpå Mall of Scandinavia i Arenastaden i Solna finns Telia Companys nya huvudkontor. Den sjunde juni flyttade företaget in med 3 500 medarbetare på cirka 47 000 kvadratmeter. I lokalerna arbetar man aktivitetsbaserat och tanken är att det ska bidra till att göra företaget till en attraktiv arbetsgivare.

Telia har aktivt varit med och påverkat utformningen av lokalerna. Några av de egenskaper man var ute efter när man valde att flytta in hos Fabege i Arenastaden var öppenhet, flexibilitet, transparens och säkerhet.

– Vi har ett stort ansvar mot våra kunder, och säkerheten måste vara hög. Samtidigt ska det vara en öppen arbetsplats som ska kännas transparent och med möjlighet till snabba omställningar. Det ska även vara en arbetsplats som man är stolt över, the place to be, som vår vd säger, säger Tommy Nordström på Group Real Estate på Telia Company.

Redan från början stod det klart att arbetsplatsen skulle vara aktivitetsbaserad. Telia har arbetat aktivitetsbaserat i flera år och använde de erfarenheterna i utformningen av de nya lokalerna.

Försöker skapa ökad rörlighet
Det aktivitetsbaserade konceptet har utvecklats i de nya lokalerna. Inte enbart i form av att man med en magisk handrörelse kan passera torr genom en vattenridå, en trivsam kafémiljö som är gjord för att arbeta i eller att det finns en uppsättning bordtennisbord för den som behöver fylla på med energi under arbetsdagen.

– Det som är en utveckling jämfört med andra aktivitetsbaserade kontor är att istället för så kallade hemmazoner, som är små och fragmenterade, har vi en mycket större yta där man har sin förvaring, och man sitter tillsammans med fler människor. Det gör på ett positivt sätt att man måste vara mer rörlig och flexibel.

Ingen förutsättning att jobba hemma
Lokalerna, som finns på plan 7 till terrassen på våning 16 i byggnaden, är mycket yteffektiva berättar Tommy Nordström.

– Vi räknar med 11,5 kvadratmeter kontorsyta per person, inte per arbetsplats alltså. Det är ett bra nyckeltal, men den siffran ska sättas in i sitt sammanhang. När medarbetare hör att det ska införas aktivitetsbaserad arbetsplats tänker de ibland att ”nu ska det sparas in yta, och nu vill de att vi ska jobba hemma”. Så är det inte hos oss. Vi har skapat lokaler som man kan umgås i, sedan att man kan jobba hemifrån ibland är helt okej, men det är absolut ingen förutsättning.

Tommy Nordström använder uttrycket densiteter när han pratar om hur lokalerna kan användas.

– Utan att möblera om kan man arbeta med olika sammansättningar. I några så kallade basstationer kanske det är 350 personer som arbetar, i några kanske det är 240. På så sätt kan vi sammanföra mer mobila medarbetarenheter med sådana som har mer behov av enskilda platser.

Mobilt arbetssätt
Telia är ett företag med teknisk kompetens. Det skapar stora möjligheter att göra sättet att arbeta mobilt.

– Vi kan hitta nya samverkansalternativ, med funktionaliteten i mobiltelefoner och läsplattor kan vi göra väldigt mycket. Kommer du åt saker som dokument, intranät, videokonferenser och så kallade work rooms är det väldigt lätt att förflytta sig och man har med sig allt man behöver, var man än är. Har du ordning på din digitala miljö behöver du inte så mycket mer än en surfplatta eller en mobiltelefon.

Teknik för att övervaka lokalanvändning
En viktig tanke är att arbetsplatsen ska vara en modell som kunderna kan ta efter.

– Ofta har stora företag ganska tungrodda tekniklösningar. Vi vill visa upp hur vi jobbar för våra kunder, visa att vi kan jobba på det här sättet även i stor skala på ett stort företag.

Även fastighetsenheten har ny teknik att tillgå. Det handlar om en digital variant av så kallad occupancy tracking.

– Vi kommer att kunna övervaka hur varenda stol används, det gör att vår enhet kommer att kunna vara mer proaktiv. Vi kommer att kunna säga att ”vi ser att den här delen av lokalen fungerar inte så bra, låt oss komma med ett förslag till en förändring”.

Daniel Bergstrand

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev