Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Kontor

20 000 kvadratmeter kontor vid Waterfront?

Publicerad: 7 juni 2016, 07:05

Här vill staden se kontor.

Stockholms stad vill sälja marken där Klarabergsviadukten går över till Klarastrandsleden, mellan Waterfront och Klara Sjö. Staden vill sälja till högstbjudande och bygga 20 000 kvadratmeter kontor.


Ämnen i artikeln:

Jan ValeskogStockholm

Stockholms stad vill sälja marken där Klarabergsviadukten går över till Klarastrandsleden, mellan Waterfront och Klara Sjö. Staden vill sälja till högstbjudande på platsen där man vill bygga upp till 20 000 kvadratmeter kontor.

Fastigheten, Norrmalm 4:41, är en av stadens mest centrala och obebyggda, och ligger precis där Kungsholmen möter city. Utbyggnaden av området har varit aktuell enda sedan Stockholm Waterfront byggdes, men har valts bort då det ansetts vara för komplicerat.

Exploateringskontoret anser dock att arbetet bör återupptas, “med tanke på de stora förändringar som nu pågår i City”.

Bedömningen är att projektet kan rymma bebyggelse av cirka 15 000 till 20 000 kvadratmeter BTA.

– Vi har en uttalad ambition att läka sår i city. Det här är en tom och otrygg plats som vi behöver göra något radikalt åt, säger Jan Valeskog (S), ordförande i exploateringsnämnden till Dagens Nyheter.

Förslaget är att fastigheten säljs till högstbjudande genom ett så kallat anbudsförfarande. Staden ska själva ta hand om de initiala arbetena med trafikläggning och förorenad jordmassa, för att få ett så rent marknadsvärde som möjligt vid försäljningen.

I protokollet till nämndens nästa möte står att man kommer att ställa krav på en byggnad av hög arkitektonisk kvalitet, med tanke på områdets speciella läge.

Beslutet som ska fattas på mötet den 9 juni handlar om att ge stadsbyggnadskontoret i uppdrag att upprätta en ny detaljplan för fastigheten, som idag är planlagd för trafikändamål, och samtidigt påbörja försäljningen. Enligt en högst preliminär tidsplan kommer bygget att stå klart 2020.

Maria Nordlander

Ämnen i artikeln:

Jan ValeskogStockholm

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.