Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hotell

Stark comeback för hotellbranschen – Stockholm en bit efter

Publicerad: 3 april 2022, 12:58

”Stockholm ligger lite efter i återhämtningen. Det är en naturlig följd av begränsat internationellt resande”, säger Stefan Westerberg, chefsekonom på Stockholms Handelskammare.

Nya siffror som Stockholms Handelskammare låtit ta fram visar att hotellbranschen utanför Stockholm är tillbaka på samma nivå som före pandemin. Huvudstaden ligger en liten bit efter de jämförbara talen 2019 – trots en massiv upphämtning.

Ämnen i artikeln:

Stockholms HandelskammareHotell

Philip Wallin

philip.wallin@bbm.bonnier.se


Under årets tredje månad har intäkterna för hotell i Sverige, utanför Stockholms län, studsat tillbaka på exakt samma nivå som motsvarande månad 2019, innan pandemin. 

För hotell utanför Stockholms län uppgick logiintäkterna till 976 miljoner kronor under mars 2022, att jämföra med 403 miljoner kronor motsvarande månad i fjol.

Siffrorna har handelskammare tagit fram via Benchmarking Alliance. 

– Branschen kommer från en långvarig kris och är fortfarande mycket bräcklig, men just nu finns det skäl att blicka mot sommaren med hopp för ögonen, kommenterar Stefan Westerberg, chefsekonom Stockholms Handelskammare. 

Läs mer: Investerare står på kö - men ingen vill sälja 

För svenska hotell som helhet var de totala logiintäkterna 9 procent lägre jämfört med mars 2019. Där utgör Stockholm ett betydande sänke med minus 22 procent kontra mars 2019. 

Men hotellen i Stockholm fick sammantaget in 497 miljoner kronor på logi, jämfört med 142 miljoner kronor i mars 2021. Det är en ökning med 250 procent. 

De totala logiintäkterna landade på nästan 1,5 miljarder kronor. Det kan jämföras med endast 545 miljoner kronor i mars 2021. 

– Stockholm ligger lite efter i återhämtningen. Det är en naturlig följd av begränsat internationellt resande, särskilt från mer långväga turister och affärsresenärer som utgör en viktig del i stockholms turismnäring, säger Stefan Westerberg. 

Läs mer: Marknadens starka återhämtning avbröts abrupt 

Men utvecklingen går tydligt åt rätt håll, menar han. 

– På längre sikt är det viktigt att utveckla Stockholm och Sverige som ett attraktivt turistmål. Det handlar bland annat om att satsa på fler och bättre flygförbindelser samt att utveckla Arlanda och Arlandas omkringliggande infrastruktur. Konkurrensen om de utländska turisterna är stenhård. 

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev