Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hotell

Scandic vann hyresstriden – fastighetsbolagen ger 500 miljoner i rabatt

Publicerad: 8 december 2020, 10:29

Scandic erbjuds initialt 500 miljoner i hyresrabatt under 2020–2022.

Foto: Mostphotos

Förra månaden slutade den svårt krisdrabbade hotelljätten att betala avtalade hyror. Nu erbjuder ett tjugotal fastighetsbolag Scandic hyresrabatt de närmaste två åren.


Ämnen i artikeln:

ScandicFastighetsägarna

De intensifierade förhandlingarna mellan parterna har hittills resulterat i överenskommelser om reducerad hyra, samt erbjudanden om hyresrabatt från ett tjugotal hyresvärdar om cirka 500 miljoner kronor 2020–2022. 

”Ett flertal av hyresförhandlingarna är fortfarande i ett tidigt skede och det är, givet den mycket svaga marknaden, nödvändigt med ytterligare anpassning av hyreskostnaderna. Det ligger både i Scandics och fastighetsägarnas intresse att hitta lösningar som möjliggör lönsam hotelldrift”, skriver Scandic i en kommentar. 

Läs även: Nattsvart höst för svenska hotell 

Röda siffror i krisen

Scandic hade en beläggningsgrad på cirka 20 procent i november, vilket är 33 procent mindre än i oktober, och bolaget ser ingen ljusning i sikte på flera år.

Under perioden januari–september uppgick Scandics hyreskostnader till cirka 42 procent av nettoomsättningen och utan erhållna statsstöd var hyresandelen hela 47 procent. 

”För ett flertal hotell överstiger hyreskostnaden i dagsläget hotellets totala omsättning, vilket naturligtvis inte är hållbart. I rådande marknadsläge är det osannolikt att nya hyresavtal kommer att tecknas eller existerande förlängas såvida inte villkoren anpassas till den låga aktivitetsnivån”, skriver Scandic.

Läs även: Hotellbranschen mot fallrepet 

Scandic har agerat kraftfullt även inom den egna organisationen genom att reducera personalstyrkan med omkring 80 procent, varav bolagets kostnadsbas, exklusive hyror, på kort tid har halverats.

Bolaget räknar därför inte med att förlora sin marknadsledande position.

”Scandic har alla förutsättningar att vara den mest attraktiva och långsiktiga partnern för hotellfastighetsägarna i Norden”.

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

ScandicFastighetsägarna

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.