Petter Stordalen kämpar för att rädda sitt imperium.
Foto: TT
Petter Stordalen i stor intervju om största utmaningen hittills
Det här skulle vara en intervju där Petter Stordalen berättar vad som ska driva tillväxt i hotellmarknaden de närmaste åren. Sedan kom coronaviruset. I dag kämpar han för sin överlevnad.
Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 3, 2020 som kom ut i juni.
Det är den 5 mars 2020 och Petter Stordalen är som alltid på strålande humör. Hotellimperiet växer i alla riktningar och i höstas köpte han resebolaget Ving. Men mest stolt tycks han vara över att konkret kunna förändra en stad som Stockholm.
Hotel At Six, där vi ses, är ett paradexempel.
Petter Stordalen kan nästan inte sluta prata om den förvandling som hans hotell varit med om att driva fram. Det tidigare så trista Brunkebergs torg, med Riksbankshusets stenblocksfasad som enda landmärke, har mot alla odds blivit en levande plats i city.
– I somras hade vi hundratals personer som stod i kö för att få komma in till vår takbar. Vem hade trott det för några år sedan när det här var en stendöd plats? Hade jag sagt det hade folk skrattat åt mig, säger Petter Stordalen.
Läs även: Stordalen: ”Höga hus har en unik känsla”
Via Home Invest Group äger han bland annat Skandinaviens största hotellkedja Nordic Choice Hotels med över 200 hotell i hela Norden. Här finns de tre kedjorna Comfort, Quality och Clarion.
När vi ses är omsättningen cirka nio miljarder kronor om året. Antalet anställda i Skandinavien och Baltikum: 13 000.
Näringslivets svar på Mick Jagger
Petter Stordalen äger dessutom fristående hotell som Amerikalinjen i Oslo, spahotellet Yasuragi i Saltsjö-Boo och At Six i Stockholm där vi ses.
Inte konstigt att Petter Stordalen ler när han lägger in en portionssnus och tar en slurk kaffe. Han är helt klädd i svart och lika läderhudssolbränd som Mick Jagger.
I likhet med Rolling Stones-sångaren har Stordalen också kallats för en rockstjärna. Få nordiska näringslivsprofiler har de senaste åren haft samma genomslag i medierna. Men så är det inte heller alla som klär sig i tajta t-shirts, skinnjackor med nitar eller Napoleonjackor.
Det är inte heller alla näringslivstoppar som framhåller Norges fina placering i klamydialigan som något positivt som pekar på tillit mellan invånarna.
Att han delar folk i två läger är inte konstigt.
Vissa har sett Petter Stordalen som en imponerande entreprenör. En person som inte bara har stora visioner, utan också förverkligar dem.
Andra har betraktat norrmannen med misstänksamhet, möjligen också avundsjuka. Kommer Stordalen att kunna fylla alla hotellrum? Är det rimligt att en person som ofta lyfter fram miljöfrågor samtidigt köper ett resebolag och bidrar till fler flygresor? Och måste han verkligen synas överallt med sin deffade överkropp?
Foto: TT
Foto: TT
Ingen kan dock förneka att norrmanen har ett imponerande cv.
Petter Stordalen föddes 1962 och studerade vid Kjøpmannsinstituttet i Bærum och tog senare examen vid Norges Markedshøyskole i Oslo.
Bara 24 år gammal blev han chef på ett köpcentrum i Trondheim. Det gav blodad tand. Senare köpte han, tillsammans med andra investerare, flera norska köpcentrum.
Men det Petter Stordalen helst lyfter fram i sin bakgrund är jordgubbarna. Det är en historia han återkommer till gång på gång.
Som tolvåring stod han på torget hemma i Porsgrunn, utanför Oslo, och sålde jordgubbar. Pappa Knut, som drev ortens livsmedelsaffär, hade gett honom ett gott råd:
– Sälj de jordgubbar du har, för det är de enda du kan sälja.
Där såddes ett frö till ”jordgubbsfilosofin”, att framgång alltid börjar med möjligheter och inte begränsningar.
Men allt har inte varit framgångar. Efter att 1996 ha förlorat en intern maktkamp slutade Stordalen arbeta med köpcenter och började i stället investera i hotellbranschen. Ett logiskt val, menar han.
– Jag älskar att bo på hotell. Det är folk överallt, alltid något som händer. För mig finns det inget bättre, säger han.
Affärerna har gått bra. I dag anses Petter Stordalen vara en av Norges tio rikaste män.
Har svårt att tänka bort hotellen
Norrmannen har svårt att se att han i framtiden ska driva företag utan att hotellen finns med i bilden.
– Jag tror inte att det skulle gå, säger han efter en stunds betänketid.
På frågan om vad som ska driva tillväxt i hotellbranschen de närmaste åren behövs däremot ingen betänketid. Stordalen visar diagram från en intern PowerPoint-dragning, siffror från en rapport och skissar med van hand egna grafer på ett papper.
– Trenden är tydlig. Folk reser mer och mer. Det är en helt annan sak för min generation än för mina föräldrars. För att inte tala om mina barns generation. De har ofta rest mer utomlands redan som barn än deras mor- och farföräldrar under hela sina liv.
Petter Stordalen ser också staycation-boende och olika konceptlösningar som starka trender. Men han funderar givetvis också på vilka synergier det kan finnas mellan hotellen och resebolaget Ving, som han köpte förra året.
Först vill Stordalen inte berätta något om planerna, men sedan säger han:
– Jag har bekanta i andra branscher som är nöjda med att kunderna inte använder sina bonuspoäng. Det är inte jag. Vi vill gärna kunna erbjuda Nordic Choice-kunderna resor med Ving. Det ser jag som helt självklart.
Det här kommer vi att klara.
Men när vi ses i början av mars finns ett orosmoln. Coronaviruset. Spridningen har bara börjat och få anar vad som väntar runt hörnet. Kanske blåser det här över med hjälp av lite god vilja och handsprit.
– Visst märker vi av coronaviruset, men vi har öppet som vanligt. Det här kommer vi att klara, säger Petter Stordalen segervisst.
Lungsjukdomen sars som drabbade världen 2003–2004 och svininfluensan som härjade 2009–2010 påverkade affärerna, men gick att hantera.
Stordalen plockar fram penna och papper igen. Ekonomiska nedgångar har han varit med om tidigare, som dotcombubblan i slutet av 1990-talet och finanskrisen 2008–2009.
Men analysen är glasklar. Konjunkturen kommer att svänga fram och tillbaka, det gör den alltid. För honom som entreprenör gäller det att anpassa sig, men att samtidigt inte tappa helikopterperspektivet – att resandet kommer att fortsätta öka.
– Det är den stora trenden. Allt pekar på det. Folk lever längre, reser mer och kommer varken att sluta med det eller att bo på hotell, gärna med starka koncept. Jag ser inte att marknaden kommer att bli mättad under lång tid framöver. Det är därför vi bygger så mycket, säger han.
Bara 13 dagar efter vår intervju är läget helt annorlunda. Petter Stordalen tvingas varsla 7 500 anställda.
Coronaviruset har slagit till i en omfattning som få kunnat ana. Det ligger som ett lock över både svenskens vardag och världspolitiken.
Hotellen är nästan tomma. Vissa erbjuder långvistelser för 4 500 kronor per vecka. Andra tvingas stänga.
Även Petter Stordalen ser hur kurvorna störtdyker. Normalt sett är beläggningen i mars 70 procent. Nu är den 10 procent. Därför lånas 400–500 anställda ut till PostNord, som är i akut behov av personal.
Expressen skriver att Petter Stordalen nu förlorar en årsvinst – varje månad. I april stängde också det nyöppnade hotellet Quality Hotel The Mill i Malmö.
– Vi är på väg mot avgrunden. Om vi inte löser problemen nu kan det få enorma konsekvenser, säger Stordalen till det norska nyhetsprogrammet Dagsrevyen.
Enligt Breakit går Nordic Choice back med 250 miljoner kronor i månaden. Samtidigt har Stordalen sålt aktier för 260 miljoner kronor.
Vi är på väg mot avgrunden. Om vi inte löser problemen nu kan det få enorma konsekvenser.
Är det nu kritikerna får rätt? Har Petter Stordalen byggt för mycket och för snabbt? Är hans bolag för högt belånade? Är det här rent av kosmisk rättvisa för någon som hånat perfektionister och deras fixering vid detaljer?
Foto: TT
Foto: TT
Det är för tidigt att säga.
Petter Stordalen står utan tvekan inför sin tuffaste utmaning någonsin.
Det är just därför ett stycke ur boken Äntligen vardag!, som Stordalen skrivit tillsammans med Ole-Martin Ihle, sticker ut:
”Många känner en rädsla för att misslyckas, och det är inte så konstigt. Det finns tillräckligt många människor där ute som gärna gläder sig över andras nederlag.
Läs även: Stordalen satsar på Varbergs nya stadsdel
Det är därför vi borde sluta att stigmatisera dem som går i konkurs, eftersom försöken är beundransvärda i sig själva. Utan företagen som inte klarar sig får man inte fram dem som lyckas.”
I vår intervju förklarar Petter Stordalen:
– Jag älskar det jag gör. På riktigt. Att se människor växa och utvecklas, att stå framför
2 000 anställda i Globen när taket nästan lyfter, det ger mig gåshud. Och i grund och botten handlar det inte om pengar.
Vad handlar det om då?
– Om vilken värld jag lämnar efter mig till mina barn, om jag på min dödsbädd kan säga att jag gjorde så gott jag kunde för att göra den lite bättre.
Petter Stordalen
Ålder: 57 år.
Familj: Tre barn.
Bor: I Oslo.
Gör i dag: Majoritetsägare och styrelseordförande i hotellkedjan Nordic Choice Hotels Scandinavia ASA. Förra året köpte hans bolag Strawberry Group, tillsammans med ett brittiskt och svenskt investmentbolag, det konkursdrabbade Thomas Cook Northern Europe. Strawberry Group blev då majoritetsägare i reseföretagen Spies, Tjäreborg, Globetrotter, Ving och flygbolaget Thomas Cook Airlines Scandinavia.
Andreas Utterström