Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag13.04.2021

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Hotell

Nattsvart höst för svenska hotell

Publicerad: 17 November 2020, 15:57

Hotellbranschens omsättning ligger 70 procent lägre än vanligt, enligt Konjunkturinstitutet.

Foto: Robert Kneschke/Mostphotos

Andra vågen av coronasmitta slår hårt mot hotellbranschen som uppvisar mörka siffror, enligt färska mätningar av Konjunkturinstitutet och Annordia. Samtidigt har det statliga omställningsstödet löpt ut.


Ämnen i artikeln:

KonjunkturinstitutetPandox

På tisdagen släppte Konjunkturinstitutet sin senaste extramätning om svenskt näringsliv som visar att hotellbranschens omsättning ligger 70 procent lägre än normalt och har minskat med 10 procent jämfört med oktober.  

Läget har med andra ord förvärrats ännu mer på sistone och det finns heller inga tecken på återhämtning.

Läs även: Scandic utmanar coworking-aktörerna 

Även Nordens ledande rådgivningsbyrå för investeringar i hotellfastigheter, Annordia, publicerar nattsvarta siffror, som att RevPAR, intäkt per tillgängligt rum, minskade med 47 procent under årets nio första månader jämfört med 2019. 

Bild 1/1  Utvecklingen på den svenska hotellmarknaden, inklusive september 2020.

Grafik: The Swedish Growth Agency/Statistics Sweden

Antalet konferensgäster har minskat mest på hotellen, vilket hänger ihop med de rådande restriktionerna om allmänna sammankomster. 

Bild 1/1  Antalet bokningar per segment på den svenska hotellmarknaden under årets nio första månader.

Grafik: The Swedish Growth Agency/Statistics Sweden

Fokus på nya lösningar

Det är som väntat mest företag inom hotell- och restaurangbranschen som också får statens omställningsstöd, cirka 84 miljoner kronor. Stödet löpte dock ut i slutet av oktober, vilket eventuellt banar väg för ännu kärvare tider.

Några bolag har redan agerat. Scandic har exempelvis omvandlat vissa ytor till kontor och betalar inte avtalade hyror innan ett nytt hyresavtal är klart, och köpcentrumjätten Citycon har omvandlat en del obokade hotellrum till studentbostäder. 

Bild 1/1  Scandic lanserade sin nya ”coworking” med ovanstående erbjudande.

Foto: Teresa Ahola

2020 har inneburit en ny verklighet även för hotellfastighetsbolaget Pandox. 

– Vi har arbetat utifrån ramverket respond, restart och reinvent, med åtgärder för att motverka den akuta krisen, planera för återhämtning och skapa insikt om hur hotellmarknaden kommer att förändras, säger bolagets vd Anders Nissen i en kommentar. 

Hotellsektorn kommer aldrig att återvända till sin ursprungliga form efter coronan, både efterfrågan och affärsmodeller kommer att förändras.

På tisdagen anordnade bolaget sin tjugofemte hotellmarknadsdag som för första gången var digital, med diskussioner om det globala konjunkturläget, förändrade affärsmodeller och nya trender på hotellmarknaden.

– En sak är säker; hotellsektorn kommer aldrig att återvända till sin ursprungliga form efter coronan, både efterfrågan och affärsmodeller kommer att förändras, sa Pandox styrelsemedlem Bengt Brodin under sändningen. 

Läs även: Hotellbranschen mot fallrepet 

Inhemska gäster allt viktigare

Pandox spår inte minst att antalet inhemska hotellgäster kommer att öka, vilket redan ses i bland annat Tyskland där 8 av 10 hotellgäster är tyskar. 

– Det är inget negativt för branschen, utan snarare tvärtom. Vi ser detta som ett bra komplement till den utländska delen för att öka efterfrågan, sa Pandox vd Anders Nissen under webbsändningen. 

Han förväntar sig också fler nya aktörer på den svenska hotellmarknaden framöver, vilket kräver att de befintliga aktörerna också höjer sin lokalkännedom.

 

Teresa Ahola

Reporter

teresa.ahola@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

KonjunkturinstitutetPandox

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.