Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Hotell

Investerare står på kö - men ingen vill sälja

Publicerad: 12 maj 2021, 13:11

Hotel Ullensvang till vänster såldes i mars. Till höger Erik Myklebust, ansvarig för hotell på CBRE.

Fastighetsmäklare förutspådde att det skulle gå lätt att säkra billiga hotell i Norge under pandemin, men det har visat sig vara svårare än vad man trott.


Ämnen i artikeln:

NorgeOslo

– Det har inte varit särskilt många transaktioner de senaste 18 månaderna, och inte mycket har varit ute till försäljning. Det finns helt enkelt inte många säljare. På sätt och vis är det förvånande, samtidigt har hyresavtalen i stället omförhandlats eftersom det har har varit möjligt för operatörerna att betala sin hyra. Då har hotellfastighetsägarna inget annat val än att vänta, säger Erik Myklebust, ansvarig för hotell på CBRE. 

I början av pandemin var osäkerheten stor och få visade intresse för att köpa hotellfastigheter. Men när goda vaccinnyheter kom och utsikterna för en återhämtning såg bättre ut, ökade även intresset för hotell.

– I Norge och på andra håll i världen ser vi intresse för hotellfastigheter. Folk tror att människor kommer att börja resa igen så snart pandemin är över. Det kommer att ge ökade inkomster för hotellen, något investerarna kommer att vilja vara en del av. Samtidigt har ett antal andra fastighetssegment blivit dyrare, och då tycker fler investerare att hotellfastigheter är mer rimliga, relativt sett, säger Myklebust.

Läs även: Skakig hotellmarknad i Norge - flera projekt har lagts ned

Han hänvisar till ett hotell som CBRE nu säljer i Italien. Det har fått 25 bud, vilket är mycket mer än vad liknande objekt fick före pandemin.

En av anledningarna till att fler investerare letar efter hotellfastigheter nu är att de tycker att det borde vara möjligt att köpa hotell billigt. Myklebust säger att flera av hotelltransaktionerna i Norden har varit relaterade till en så kallad nödsituation, där operatören eller ägaren inte har haft möjlighet att behålla hyresavtalet eller fastigheten. Bland de hotell som har sålts i en nödsituation finns två av de hotellen inom kedjan First.

En hotellfastighet som inte var en krisförsäljning var Hotel Ullensvang. CBRE var försäljningskonsult när det anrika hotellet såldes i mars i år. Hotellet lades ut för försäljning mer än ett år tidigare, strax innan pandemin drabbade Norge. Men CBRE och familjen Utne, som har ägt hotellet kontinuerligt i 175 år och fem generationer, nådde mållinjen drygt ett år senare. Hotellet är idag ett fullservicehotell med 170 hotellrum, en stor aktivitetsavdelning med bland annat Ullensvang Bad, en gourmetrestaurang och ett konferenscenter. Köparen är H.I.G Capital och Hamilton Hotel Partners, som kommer att driva Hotel Ullensvang. Hamilton Hotel Partners förvaltar en portfölj med 50 hotell med 9 259 hotellrum i Europa och flera hotell i samarbete med H.I.G.

Erik Myklebust förväntar sig att fler fastigheter kommer ut på marknaden inom kort.

– När alla är vaccinerade och kan röra sig fritt igen, återvänder hotellmarknaden. Det finns en uppdämd efterfrågan. Men hur länge det varar blir spännande att följa. Någon som har köpt hotell de senaste åren kan använda en uppgång på marknaden för att sälja, säger Myklebust.

Anders Vatne på Hotelia rapporterar också om stort intresse för att investera i hotellfastigheter.

– Vi har aldrig fått så många förfrågningar om att ha ögon och öron öppna som nu. Det finns mycket tillgängligt kapital och det finns nog en del som tror att det är möjligt att köpa något billigt nu. Men det är i liten grad. Det är väldigt många som vill köpa, men väldigt få som är säljsugna. Utanför de största städerna kan det hända lite mer nu när stödåtgärderna försvinner, säger Vatne.

Samtidigt är han mer bekymrad över restaurangmarknaden än hotellmarknaden.

– Jag tror att det kommer att bli många konkurser. Det kommer förmodligen att hända när vi öppnar igen och skatten måste betalas, säger Vatne.

Dag-Jørgen Saltnes, Redaktör Estate Magasin Norge

 

Ämnen i artikeln:

NorgeOslo

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.