Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

WWF

Publicerad: 19 augusti 2010, 22:00

Ekologiska svenska stadslösningar kan göra skillnad enligt WWF
Det behövs hållbara lösningar för boende, livsmedel och transporter menar Världsnaturfonden, WWF, med anledning av att det som organisationen Global Footprint Network kallar "Overshoot day" inträffar den 21 augusti. Sverige skulle enligt WWF kunna bli en föregångare genom att utveckla och exportera ekologiskt hållbara energilösningar, inte minst i städerna…


Källa: WWF

Ekologiska svenska stadslösningar kan göra skillnad enligt WWF

Det behövs hållbara lösningar för boende, livsmedel och transporter menar Världsnaturfonden, WWF, med anledning av att det som organisationen Global Footprint Network kallar "Overshoot day" inträffar den 21 augusti. Sverige skulle enligt WWF kunna bli en föregångare genom att utveckla och exportera ekologiskt hållbara energilösningar, inte minst i städerna.

– Vi har både kunskap och teknik för att genomföra de smarta lösningar som krävs för attraktiva och hållbara livsstilar inom ramen för en planet. Det som behövs är vilja och politisk handlingskraft, säger Carina Borgström Hansson som är projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

”Overshoot Day” innebär att på lördag den 21 augusti har mänskligheten konsumerat så mycket resurser som jorden klarar av att producera för hela året. Om man fortsätter att leva som idag krävs det två jordklot år 2030.

– På mindre än 9 månader gör vi av med resurserna som det tar 12 månader för naturen att återskapa. Om alla skulle leva som svenskarna skulle vi behöva nästan tre jordklot och om den amerikanska livsstilen spred sig globalt skulle vi behöva mer än fem jordklot, säger Carina Borgström-Hansson, projektledare för ekologiska fotavtryck på WWF.

Fakta: Ett ekologiskt fotavtryck är ett sätt att beräkna hur mycket av jordens biologisk produktiva yta som går åt till vår konsumtion – från energin och maten till avfallet vi lämnar efter oss. Jämnt fördelat har varje invånare mindre än 2 hektar jordyta att tillgå. Vid Overshoot Day har vi överkonsumerat våra naturresurser samtidigt som vi samlar på oss mer och mer avfall och bunkrar upp koldioxid.

Källa: WWF

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.