Söndag05.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

WKCI 2008

Publicerad: 24 Augusti 2008, 22:00

Stockholm klättrar på rankingen Stockholm hamnade på sjätte plats när Centre for international Competitiveness presenterade WKCI 2008 (World Knowledge Competitiveness Index). Därmed klättrar Stockholm två placeringar sedan den senaste undersökningen från 2005. Stockholm var även den enda Europeiska region på topp tio. Sten Nordin, Stockholms Borgmästare, tror att det beror mycket på ett allt bättre samarbete mellan det offentliga och näringslivet…


Källor: Sten Nordin, WKCI 2008

Stockholm klättrar på rankingen

Stockholm hamnade på sjätte plats när Centre for international Competitiveness presenterade WKCI 2008 (World Knowledge Competitiveness Index). Därmed klättrar Stockholm två placeringar sedan den senaste undersökningen från 2005. Stockholm var även den enda Europeiska region på topp tio. Sten Nordin, Stockholms Borgmästare, tror att det beror mycket på ett allt bättre samarbete mellan det offentliga och näringslivet.

Undersökningen gör en jämförelse mellan 145 regioner i världen. Man tittar på varje regions kapacitet och kompetens vad gäller kunskap och hur man lyckas överföra detta till ekonomiskt värde och tillgångar för regionens invånare. San José med Silicon Valley var återigen etta på listan.

Fastighetsnytt talade med Sten Nordin

Vad är Stockholms styrka inom det här området?

Det är nog en kombination av att vi har en befolkning med god utbildning och att vi har företag och institutioner som ligger i spets inom till exempel IT och biomedicin. Stockholm har blivit ett attraktivt kluster för dessa företag och kunnat dra till sig högutbildad befolkning.

Stockholm klättrade två placeringar, vad har blivit bättre?

Jag tror att det vi har förbättrat är samarbetet mellan det offentliga och näringslivet i de här frågorna. Det finns ett aktivt samarbete och en enighet kring att forskning och utveckling är viktiga frågor. Det gäller att fortsätta för att skapa en bra infrastruktur för dessa företag. Jag ser gärna att det här samarbetet växer ytterligare.

Hur ska Stockholm bli ännu starkare på det här området?

Det handlar mycket om långsiktiga åtgärder, dels att Stockholm fungerar som en bra och attraktiv stad i allt från skolor och kultur till bostäder och infrastruktur. Sen gäller det att föra en dialog med stadsmakten om att satsa på forskning. Jag ser gärna att man ökar anslagen till en procent av BNP och det är också något man fört fram från näringslivet. Det skulle innebära ytterligare sex miljarder från statens sida och det går kanske inte över en budget men man borde sätta upp det målet.

WKCI 2008

1. San José – Silicon Valley

2. Boston – Cambridge

3. Hartford, US

6. Stockholm

9. Tokyo

14. Island

Mattias Fröjd

© Fastighetsnytt Förlags AB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.