Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

von Bahr: “John Mattson ligger rätt i tiden”

Publicerad: 14 oktober 2019, 11:05

Oskar von Bahr skriver om John Mattsson.

John Mattsons relativt låga skuldsättning och det faktum att intäkterna från bolagets hyreslägenheter på Lidingö kommer att fortsätta rulla in oavsett konjunktur gör börsnykomlingen till ett bra val för den som vill tjäna pengar på fastigheter utan att ta alltför stor risk, skriver Oskar von Bahr.


Ämnen i artikeln:

John Mattsonoskar von bahr

John Mattsons relativt låga skuldsättning och det faktum att intäkterna från bolagets hyreslägenheter på Lidingö kommer att fortsätta rulla in oavsett konjunktur gör börsnykomlingen till ett bra val för den som vill tjäna pengar på fastigheter utan att ta alltför stor risk, skriver Oskar von Bahr.

Den här artikel är också publicerad i Fastighetsnytt nummer 4 som finns ute nu.

Det kommer allt fler signaler om att ekonomin är på väg att bromsa in. Även ekonomin hos vår viktigaste handelspartner Tyskland minskade med 0,1 procent i det andra kvartalet. Dessutom sänkte den amerikanska centralbanken räntan i slutet av juli, bland annat med hänvisning till att man befarar att ekonomin är på väg att försvagas.

Lägger man därtill handelskriget mellan USA och Kina och andra oroshärdar såsom protesterna i Hongkong samt risken för en hård och okontrollerad Brexit så är det uppenbart att det finns en risk för att det blir skakigt på börsen framöver. I ett sådant läge framstår mindre konjunkturkänsliga bolag som John Mattson i bättre dager.

En annan faktor som bör gynna John Mattson, liksom övriga fastighetssektorn, är att räntorna återigen är på väg nedåt på många håll i världen. Räntan på tioåriga svenska statsobligationer har varit negativ sedan i slutet av juli, och i augusti sjönk räntan på 30-åriga tyska statsobligationer under nollstrecket för första gången någonsin. Låga räntor innebär att fastighetsbolagen kan låna billigt till fastighetsköp och andra investeringar och låta mellanskillnaden i avkastning fylla kassakistan.

Osäkra ekonomiska utsikter och låga räntor får börsnykomlingen John Mattson att framstå som ett bra investeringsalternativ. Deras kassaflöden från uthyrningsverksamheten kommer knappast påverkas av en sämre konjunktur, då efterfrågan på hyresbostäder rent generellt sett är enorm. Att de dessutom är belägna på Lidingö och har spårbundna kommunikationer till Stockholms innerstad gör att risken för vakanser om möjligt minskar än mer.

Utöver att vara konjunkturokänsligt så är bolaget även relativt lågt skuldsatt med en belåningsgrad kring 40 procent.

Startade på 1940-talet

John Mattsson grundades av byggaren John Mattson år 1944. I mitten av 1960-talet började bolaget fokusera på fastigheter och sålde i samband med det byggverksamheten, nuvarande JM, till Industrivärden. Det senaste decenniet har bolaget gått mot att bli ett renodlat bostadsbolag. Huvudägare är Kerstin Skarne, dotter till framlidne John Mattson, som efter börsintroduktionen kontrollerar 36 procent av aktierna genom bolaget
Borudan Ett.

Fastighetsvärdet uppgår till cirka 6 miljarder kronor. Även om verksamheten är begränsad till Lidingö så ska det än så länge inte råda någon brist på tillväxtmöjligheter. Bolaget uppger att man potentiellt sett kan bygga ytterligare 1 000 bostäder på ön, vilket kan sättas i relation till dagens bestånd på 2 200 lägenheter. Detta kan bland annat ske genom att överflödiga parkeringsplatser byggs om till bostadshus. Det är lättare att övertyga kommunen om att bygga bostäder på redan hårdgjord mark än att ta naturområden i anspråk.

Förra året visade bolaget att man kan få igenom den här typen av projekt. Det tog bara elva månader innan detaljplanen att omvandla 23 parkeringsplatser till 74 ungdomsbostäder godkändes. Bolaget kan även öka sina intäkter genom vanliga hyreshöjningar samt renoveringar med åtföljande hyreshöjningar. Merparten av beståndet är dock redan renoverat.

För att kunna växa på längre sikt måste bolaget dock expandera till andra orter. Det är också en fråga som bolaget arbetar med i nuläget.

– Utöver den projektportfölj som vi har i vårt nuvarande bestånd vill vi expandera utanför Lidingö också. Vi vill vara verksamma i fler kommuner i Stockholmsregionen, sa bolagets vd Siv Malmgren till Fastighetsnytt i samband med att hon ringde in bolaget på börsen.

Vill nå andra orter

John Mattsons mål är att öka förvaltningsresultatet med minst 10 procent per år och att fastighets beståndet ska uppgå till 10 miljarder vid utgången av år 2023. Det motsvarar en genomsnittlig tillväxt på cirka 11 procent per år.

Bolagets utdelningspolicy stipulerar att minst 50 procent av årsvinsten ska delas ut till ägarna.

Bolaget har dock inte betalat ut någon utdelning de två senaste räkenskapsåren och kan komma att hålla igen de kommande åren, då man kommer att prioritera ”värdeskapande investeringar”.

John Mattsons aktie handlas i mitten av augusti kring kursen 112 kronor, vilket är knappt 7 procent över det långsiktiga substansvärdet om 105 kronor per aktie vid utgången av det första kvartalet. Även Heba, som har hyresfastigheter på Lidingö och på andra håll i Stockholmsområdet, handlas i skrivande stund till en premie om 7 procent.

Oskar von Bahr

Ämnen i artikeln:

John Mattsonoskar von bahr

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.