Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

“Vill skapa värde genom förtätning”

Publicerad: 25 november 2015, 14:30

Victoria Parks vd Peter Strand.

Foto: Maria Nordlander.

Under fastighetsbolaget Victoria Parks kapitalmarknadsdag presenterade bolaget bland annat ett mål om att uppnå en miljon kvadratmeter i sitt bestånd, en reviderad utdelningspolicy och flera förtätningsprojekt.


Ämnen i artikeln:

Peter StrandVictoria Park Fastigheter

Bolaget har sedan ett tag tillbaka haft en uttalad affärsidé om att förvärva bestånd i nedgångna områden, för att renovera med höjda hyror som följd.

För drygt en vecka sedan landade bolaget en affär i Borås, där man förvärvar drygt 900 bostäder från ett kommunalt bostadsbolag. Det var den första stora kommunala affären för bolaget.

– Den öppnar upp för fler liknande affärer. Kommuner runt om i landet är största ägare till den här typen av fastigheter byggda på 60- och 70-talet. Kommunerna kommer att vilja frigöra likviditet. Den här typen av affärer ligger högt upp på agendan för oss, säger Peter Strand, vd på Victoria Park till Fastighetsnytt.

Förutom att renovera befintliga fastigheter har bolaget sedan cirka ett år även en förtätningsstrategi. Bland annat har man en snart klar detaljplan för 180 nya lägenheter i Tensta, via en tillbyggnad till de fastigheter som bolaget redan äger i området.

– Vi vill skapa värde genom att ge oss in i förtätningsprojekt. Vi sitter på en hel del mark som är värderad till noll, ibland med detaljplaner och ibland inte. Med befintlig infrastruktur och med gemensamma funktioner som redan finns. Därför tittar vi i våra bestånd och ser var vi kan förtäta för att skapa aktievärden i befintlig stock, säger Peter Strand.

Utöver Tensta-projektet tittar bolaget även på fastigheter som man köpte i Göteborg under året, där flera byggnader revs på 80-talet för att förtäta med 140 lägenheter.

– Där har vi tagit fram skisser för att se om vi kan uppföra bostäder på mark som vi redan äger. Då skulle vi slippa att göra en ny detaljplan och istället utgå från den detaljplan som finns, säger Peter Strand.

Hur påverkas er målbild av högre priser? Har ni behövt gå in i städer som de inte tidigare hade varit intressanta på grund av att andra orter blivit för dyra?
– Nej, även om vi såklart är medvetna om att priserna har gått upp. Det påverkar oss på det vis att vi väljer att avstå från de affärer som inte har den potential som vi söker. Det gör att vi söker icke-renoverade bestånd, snarare än att fokusera på direktavkastning från dag ett.

Det var i slutet av augusti som bolagets styrelse beslutade att justera de finansiella målen. Då fattade man även beslut om en reviderad utdelningspolicy.

Hur ser den reviderade utdelningspolicyn ut?
– Tidigare har vi bara haft utdelning för preferensaktieägare, nu har vi kommit upp i en så stor volym att vi får betydligt större kassaflöde vilket gör att vi även kan ha utdelning på våra stamaktier. Det har vi inte gjort tidigare, utan det blir första gången på stämman i vår, avslutar Peter Strand.

Bolagets fastighetsvärde uppgick i augusti till 6,6 miljarder kronor.

Maria Nordlander

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.