Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Vill se “ordning och reda” i branschen

Publicerad: 13 februari 2018, 13:31

Stefan Löfven och Ylva Johansson.

Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet.

Regeringen vill införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. Organisationen Företagarna är starkt kritiska till förslaget.


Ämnen i artikeln:

RegeringenStefan LöfvenYlva Johansson

Regeringen vill införa ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen, i syfte att öka arbetstagares skydd för sin lön och för att osund konkurrens ska motverkas. Ett nytt lagförslag presenterades under tisdagseftermiddagen av statsminister Stefan Löfven och arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S).

I ett pressmeddelande skriver regeringen att byggbranschen går för högtryck, samtidigt som det är “en bransch som brottas med stora utmaningar när det gäller fusk och rent kriminell verksamhet”.

– Det finns mycket fusk och kriminalitet i bygg- och anläggningsbranschen. Min regering genomför en rad åtgärder för att sätta stopp för det. Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser. Nu lägger vi fram en ny kraftfull lagstiftning för att rensa upp på svenska byggen, säger statsminister Stefan Löfven.

Det nya lagförslaget innebär att en arbetstagare i branschen som inte får lön, ska få betalt av det företag som anlitat arbetstagarens arbetsgivare. I andra hand ska huvudentreprenören ansvara. I de fall entreprenörsansvaret aktualiseras så kan den entreprenör som betalat arbetstagarens lön i efterhand kräva ersättning från arbetsgivaren.

Regeringens förväntan är att förslagen ska ha en preventiv effekt och göra det svårare för oseriösa aktörer att verka, genom noggrannare kontroller av vilka underentreprenörer som släpps in på svenska byggarbetsplatser.

– Det är helt oacceptabelt att seriösa och ansvarstagande entreprenörer i bygg- och anläggningsbranschen ska riskera att konkurreras ut av de som fuskar med skatten, struntar i säkerheten eller inte betalar sina arbetstagare den lön de har rätt till, säger arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson.

I övrigt innebär förslaget också att arbetstagaren och arbetstagarorganisationerna ska ha rätt till information om de olika aktörerna i entreprenadkedjan – bryter man mot det föreslås straffet vara skadestånd. Enligt lagförslaget ska parterna på arbetsmarknaden fortsatt kunna reglera frågan om entreprenörsansvar i kollektivavtal som då ska tillämpas i stället för lagstiftningen.

Regeringen har sedan tidigare infört personalliggare på byggarbetsplatser för att motverka svartarbete och från 1 juli 2018 införs arbetsgivardeklaration på individnivå.

“Kan hitta kryphål i lagstiftningen”
Organisationen Företagarna är starkt kritiska till förslaget och menar att det främst kommer att drabba ägarledda företag och försvåra nyetablering i branschen.

– För mindre ägarledda företag i byggbranschen är förslaget förödande eftersom de ofta är både underentreprenörer och uppdragsgivare. Affärsrisken kommer öka påtagligt när de måste förhålla sig till att eventuellt behöva betala andra företags lönekostnader om en underentreprenör inte betalar ut förfallen lön, säger Lise-Lotte Argulander, arbetsrättsexpert på Företagarna.

De menar också att entreprenörsansvaret innebär ett stort avsteg från den arbetsrättsliga principen om arbetsgivaransvar, som undergräver ansvarsfördelning på marknaden.

– I värsta fall kan oseriösa aktörer leta kryphål i lagstiftningen för att helt enkelt låta bli att betala lön till sina anställda. En slags springnota i byggbranschen, säger Lise-Lotte Argulander.

De nya bestämmelserna föreslås träda i kraft den 1 augusti 2018.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.