Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Vilken plats får bostaden i valrörelsen?

Publicerad: 17 Januari 2018, 14:45

Illustration: Petter Furå.

Under onsdagsförmiddagen hölls valårets första partiledardebatt i riksdagen – en första indikation på vilka frågor som kommer att få fokus i valrörelsen. Den som hade hoppats på bostadsfrågan får nog vänta ett tag till.


Under onsdagsförmiddagen hölls valårets första partiledardebatt i riksdagen – en första indikation på vilka frågor som kommer att få fokus i valrörelsen. Den som hade hoppats på bostadsfrågan får nog vänta ett tag till.

Statsminister Stefan Löfven (S) inledde debatten med att beskriva ett Sverige där det extrema våldet ökar – och refererade till de senaste månadernas skjutningar runt om i landet. Andra partier följde hans linje och efter en stund var det tydligt vilka ämnen som stod på dagordningen: brott och straff, samt invandringspolitik.

I fastighetsbranschen är det bostadsfrågan som dominerar vad gäller de politiska kopplingarna. Fastighetsskatt, hyressättningssystem, subventioner och amorteringskrav är de ämnen som många i den här branschen hoppas ska komma upp på dagordningen – frågor som påverkar bostadssituationen i ett bostadsbristens Sverige och därmed livssituationen för väldigt många människor i landet.

Även om de senaste månadernas svajningar i marknaden beskrivits utförligt i de flesta medier så verkar frågan ännu inte nått högst upp på rikspolitikernas dagordning. Ministerposten faller fortsatt på det minsta regeringspartiet och under valårets första partiledardebatt nämndes ordet bostäder sällan, och då enbart i relation till invandringspolitiken.

Även om bostadsfrågan av naturliga skäl diskuteras mer på region- och kommunnivå är det många som hoppats att frågan ska högre upp även inom rikspolitiken.

Hur mycket plats frågan får under året återstår att se – och kanske beror det mycket på hur marknaden utvecklar sig framåt. Är det något branschens opinionsbildare kan göra för att lyfta frågan högre i det politiska medvetandet?

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.