Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Victoria Park stoppar samarbete

Publicerad: 15 januari 2018, 14:45

Victoria Parks vd Peter Strand.

Foto: Maria Nordlander.

Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Detta trots att bolaget inte har hittat några konkreta bevis.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsmarknaden i VästsverigeHans LindVictoria Park FastigheterGöteborg

Victoria Park avbryter sitt samarbete med den entreprenör i Göteborg som av polisen misstänks ha kopplingar till kriminell verksamhet. Det framgår av ett pressmeddelande.

Precis som Fastighetsnytt rapporterade förra veckan så har Victoria Park inte hittat något som bekräftar att den aktuella entreprenören skulle vara skyldig. Ändå väljer fastighetsbolaget nu att avsluta samarbetet. Det berör ett bestånd av cirka 1 300 lägenheter som Victoria Park ägt sedan mars 2015, varav 180 har renoverats.

– Vi har rutiner för kontroll av de entreprenörer vi anlitar för att säkerställa att inga oönskade situationer uppstår. Finns misstankar eller faktisk information om att sådana situationer agerar vi, säger Victoria Parks vd Peter Strand i ett pressmeddelande.

Bolaget har även sett över berörda underentreprenörer på olika orter, men utan att vidta några vidare åtgärder.

Victoria Park efterfrågar samtidigt mer samverkan för att bekämpa segregation i socioekonomiskt svaga områden med hög kriminalitet, låg sysselsättning och utbildningsnivå.

– Vi är övertygade om att en ökad samverkan mellan fastighetsägare, stadsdelsförvaltning, företag, hyresgäster, föreningar och andra samhällsaktörer gynnar dessa områden. Ensam är inte stark och tillsammans kan vi skapa trygga, attraktiva bostadsområden där alla får plats, säger Strand.

Bolaget säger att ett varierat bostadsutbud innebär att människor vill bo kvar i dessa områden. Men kritiker sågar idén om att renovera hyreslägenheter för att sedan chockhöja hyror.

– De genomför bristfälliga topprenoveringarna som höjer hyrorna med uppemot 40 procent, säger Kristofer Lundberg, ordförande i Hyresgästföreningen Angered.

Hans Lind, professor i fastighetsekonomi, har varit med och utrett dyra renoveringar av det här slaget. Utredningen ligger nu ute på remiss.

– Trenden speglar inte hyresgästernas önskemål, utan visar hur pengar slussas mellan kommunen och bolagen. För tio år hade ingen velat betala så höga hyror. I dag går det och i annat fall räknar bolagen med att hushållen får högre bostadsbidrag, säger han till Fastighetsnytt.

Han tycker inte att det är en långsiktig lösning med tanke på att hyrorna i beståndet stiger och renoveringarna inte alltid håller måttet, vilket innebär att hyresrätterna antagligen måste renoveras igen om tio år.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.