Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

”Vi kan inte ta stabilitet för givet”

Publicerad: 15 mars 2018, 11:46

Nick Axford.

Fastigheter fortsatte att prestera bra under 2017 och förväntningarna är höga på 2018 som kan bjuda på en likvid marknad konstaterade CBRE under sitt investerarforum på Mipim. Det finns dock orosmoln kring överprissättning och den politiska spelplanen är fortsatt besvärlig.


Ämnen i artikeln:

MipimNick Axford

2017 blev ett stabilt år för fastighetsinvesteringar där CBRE uppskattar den globala transaktionsvolymen till 953 miljarder dollar. I CBREs undersökning om investerarnas intentioner för 2018 uppger majoriteten att man vill köpa mer än föregående år, samtidigt innebär det höga prisläget att fler också planerar att sälja vilket indikerar en likvid fastighetsmarknad 2018. Inte minst Europa gick starkt förra året där investeringar från Asien ökade med 125 procent. Men många ser också risker för överprissättning och att det kan komma ekonomiska chocker som skapar problem i Europa.
– Så länge vi har förutsättningarna vi har nu med låga räntor och stark tillväxt så är det en stöttande omgivning för investeringar och fastigheter. Vi har en stark efterfrågan på hyrestillväxt men samtidigt är priserna på historiskt höga nivåer. Relativt andra tillgångsslag så ser fastigheter bra ut men det betyder inte att det inte finns risk. Vi förväntar oss att förutsättningarna förändras och vi ser redan hur räntorna stiger på sina håll, så vi är på väg in i en ny fas av cykeln. Frågan är hur fort det kommer att ske, säger Nick Axford, global analyschef på CBRE.

Politiska orosmoln
Ett av de stora orosmomenten förra året var raddan av viktiga val i kölvattnet av Brexit och Trump. Farhågorna handlade om antieuropeiska strömmar som hotade stabiliteten i Europa. Nu blev det inte så illa som man kunde befarat men, menar Nick Axford, så är känslan nu från Bryssel att man klarade sig och ett starkare EU är tillbaks på agendan. Personligen anser han att det är ett misstag att förutsätta att faran är över. Styrkan i ekonomin förhindrade ett större populistiskt bakslag men man behöver inte gräva djupt för att hitta missnöje över många saker.
– Ta Brexit-omröstningen, ett relativt litet politiskt parti fokuserat på att få ut UK ur Europa klarade att skapa ett övertag vilket ledde till en exit. Så det handlar om tillkomsten av andra små partier som inte behöver majoritet för att influera regeringen, vi ser det med Merkel i Tyskland och koalitionen som sätts samman i Italien. Poängen som vi gör är att mycket av problemen och spänningarna runt ojämlikhet, kvalitén på den ekonomiska tillväxten, fördelningen av fördelarna runt tillväxten, det svaga utbudet av jobb för unga, migrationen och den fundamentala debatten om hur Europa ska bli mer integrerat i EU-samarbetet, alla dessa debatter är fortfarande levande i högsta grad. Vi kan inte ta stabilitet för givet när vi går framåt, det är inte ett problem som försvunnit och är också något investerare bör ha med i beräkningen, säger Nick Axford.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

MipimNick Axford

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.