Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Vasakronan sprider elprisrisker

Publicerad: 19 December 2009, 23:00

"I första hand är vi ute efter att få en stabilare prisutveckling över tiden, för att öka budgetsäkerheten. Vi har också som mål att genom skicklig upphandling erhålla ett relativt lägre elpris över tiden." Peter Linde Inköpare Vasakronan Vasakronan sprider elprisrisker med portföljtänkande Vaskronan har ingått ett avtal om elhandel och elleveranser med ett företag som handlar på energibörsen Nordpool på samma sätt som fondkommissionärer handlar aktier. Genom att handla upp delar av elbehovet i terminsaffärer vid olika tidpunkter som bedöms som fördelaktiga kan man sprida riskerna för stora prissvängningar…


Källa: Peter Linde

Vasakronan sprider elprisrisker med portföljtänkande

Vaskronan har ingått ett avtal om elhandel och elleveranser med ett företag som handlar på energibörsen Nordpool på samma sätt som fondkommissionärer handlar aktier. Genom att handla upp delar av elbehovet i terminsaffärer vid olika tidpunkter som bedöms som fördelaktiga kan man sprida riskerna för stora prissvängningar.

Företaget, som heter Energi Försäljning Sverige, kommer att handla en elvolym på cirka 250 Gigawattimmar per år för leverans till Vasakronans fastighetsbestånd. Förutom elleveranser, elhandel och rådgivning ska Energi Sverige också administrera Vasakronans elanläggningar och elportfölj.

Enligt Peter Linde som är inköpare på Vasakronan handlar det i första hand inte om att fastighetsföretaget betraktar elenergi ur ett finansiellt perspektiv, utan om att man vill skaffa sig kontroll över elkostnaderna.

– I första hand är vi ute efter att få en stabilare prisutveckling över tiden, för att öka budgetsäkerheten. Vi har också som mål att genom skicklig upphandling erhålla ett relativt lägre elpris över tiden. Det finns ett tydligt inslag av risktänkande bakom det här beslutet. Vi har identifierat ett antal risker och hanterar dem i avtalet genom vår elhandelsinstruktion, säger Peter Linde.

Elkraft utgör cirka 14 procent av Vasakronans driftkostnader. Vasakronan kommer att dela upp sitt energibehov i två portföljer. I den ena kommer Vasakronan själva att besluta om elinköpen med rådgivning från Energi Sverige. I den andra portföljen får Energi Sverige full frihet att inom Vasakronans elhandelsramar själv bestämma när inköpen ska ske. Sedan är tanken att Vasakronan kan utvärdera vilken portföljmodell som fungerat bäst. Ett annat mål med affären är enligt Peter Linde att Vasakronan kan erbjuda sina hyresgäster att köpa miljömärkt el.

Daniel Bergstrand

daniel.bergstrand@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.