Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Varnar för höjda räntekostnader

Publicerad: 18 Mars 2016, 08:43

Riksbanksledamot Henry Ohlsson

Foto: Riksbanken.

Räntorna har under flera år legat på lägre nivåer än någonsin tidigare i modern tid. Men Henry Ohlsson, vice riksbankschef, varnar nu för att utlåningsräntorna på sikt kommer att vara tre till fyra gånger högre än idag.


Ämnen i artikeln:

SwedbankReporäntanRiksbanken

Räntorna har under flera år legat på lägre nivåer än någonsin tidigare i modern tid. Men Henry Ohlsson, vice riksbankschef, varnar nu för att utlåningsräntorna på sikt kommer att vara tre till fyra gånger högre än idag. Det skriver Ohlsson i ett förskrivet tal, som han håller på fredagen vid ett frukostevent på Swedbank.

För att stimulera efterfrågan och få inflationen att stiga har många av världens centralbanker sänkt sina styrräntor till historiskt låga nivåer. I Sveriges sänkte Riksbanken reporäntan till -0,5 procent i början av året.

Även om Riksbanken inte tror att räntan kommer att stiga särskilt fort de närmsta åren, vill Ohlsson poängtera att de ekonomiska beslut som fattas idag, har konsekvenser som sträcker sig långt in i framtiden – exempelvis för hushåll som idag lånar för att köpa en bostad.

– Penningpolitiken påverkar inflationstakten och inflationsförväntningarna. Om inflationsmålet uppfattas som trovärdigt kommer de långsiktiga inflationsförväntningarna att överensstämma med inflationsmålet. Penningpolitiken kan däremot inte påverka realräntan nämnvärt på längre sikt, skriver Ohlsson.

Mot denna bakgrund diskuterar Ohlsson frågor som har bäring på nivån på den nominella räntan på lång sikt.

– Även om det idag inte går att ge några bestämda svar behöver vi ändå, när vi fattar ekonomiska beslut, vara beredda på att de framtida globala realräntorna kommer att vara av storleksordningen 1,5–2,5 procent. Om vi till detta lägger ett inflationsmål och inflationsförväntningar på 2 procent i Sverige skulle vi komma fram till att reporäntan kan ligga runt 3,5–4,5 procent. I framtiden kan därför räntorna på bolån ligga tre-fyra gånger högre än dagens bolåneräntor, avslutar Ohlsson.

Redaktionen

Källa: Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.