Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Vad har Blackstone i kikaren?

Publicerad: 3 oktober 2016, 12:20

Bild: Dreamstime.

Amerikanska fondjätten Blackstone har nu tagit ett stort kliv in på den svenska fastighetsmarknaden, genom både Obligo och D. Carnegie-affärerna. Frågan är vad Blackstone har för planer, varför valde man att köpa in sig i D. Carnegie & Co?


Ämnen i artikeln:

Amasten FastigheterBlackstone GroupVictoria Park FastigheterHeba FastigheterHembla

Amerikanska fondjätten Blackstone har nu tagit ett stort kliv in på den svenska fastighetsmarknaden. Först genom den gigantiska affären då man köpte Obligo-beståndet för närmare 25 miljarder kronor och sedan genom det uppmärksammade köpet av en kontrollpost i D. Carnegie & Co.

I D. Carnegie har man köpt cirka 30 procent av kapitalet och en ännu större del av rösterna. Dessutom har man kommit överens med tidigare huvudägarna Kvalitena och Frasdale om att Blackstone utövar de övriga bolagens rösträtt, något som i praktiken ger Blackstone en majoritet av rösterna i det svenska fastighetsbolaget. Frågan är dock vad Blackstone har för planer, varför valde man att köpa in sig i D. Carnegie & Co?

En möjlig förklaring kan vara att man vill ha ett stabilt och robust svenskt bostadsbolag som ger bra värdeutveckling över tid och en bra avkastning. Det är dock inte särskilt sannolikt då Blackstone i grund och botten är en aktivistinvesterare av private equity-typ, vars hela affär går ut på att på kort och medellång sikt skapa, eller omvandla, strukturer för att sedan sälja dem dyrare än man köpte. Blackstone är inte en aktör som köper på måfå, man har alltid en strategi – och man har alltid en exitplan.

Det faktum att man nu har gått in och börjat göra om styrelsen för D. Carnegie, tillsätta en egen styrelseordförande och spara ordförandearvodet, indikerar starkt att man vill utveckla bolaget enligt egen plan. Frågan är bara vilken plan det är? Sannolikt vill man skapa en betydligt större bostadsportfölj, och eventuellt kan det innebära uppköp av fler bolag. Eventuellt på börsen där det finns en del att hämta. Exempelvis Amasten, som ju idag har starka kopplingar till Kvalitena-sfären, Heba som är ett bolag som skulle passa en PE-investerare som handen i handsken, och Victoria Park, som ju är något av en konkurrent till D. Carnegie, skulle kunna vara möjliga pjäser. Eller ett antal onoterade aktörer.

Framtiden lär utvisa vad fondjätten har för agenda men det enda som tycks helt klart är att Blackstone avser göra fler affärer i Sverige.

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.