Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Vad hände i Hemfosa?

Publicerad: 12 december 2016, 14:00

Joacim Sjöberg och Jens Engwall.

Foto: Hemfosa.

Det pratas mycket om fredagens nyhet från Hemfosa där man meddelade att vice vd:n och Jens Engwalls tilltänkta ersättare på vd-stolen, Joacim Sjöberg, lämnar bolaget på dagen och Engwall kommer att sitta kvar som vd.


Ämnen i artikeln:

Bengt KjellJoacim SjöbergJens EngwallHemfosa Fastigheter

Det pratas mycket om fredagens nyhet från Hemfosa där man meddelade att vice vd:n och Jens Engwalls tilltänkta ersättare på vd-stolen, Joacim Sjöberg, lämnar bolaget på dagen och Engwall kommer att sitta kvar som vd. Tanken var annars att Engwall skulle trappa ner under 2017 och fortsätta sitt engagemang i bolaget genom den styrelseplats han redan har.

Nu lämnar dock Sjöberg bolaget med omedelbar verkan och Engwall kommer att sitta kvar även efter 2017. Hur länge han stannar, beror enligt honom själv i en intervju med di.se på hur ledningsgruppen utvecklas. Orsaken till att Sjöberg lämnar är enligt vad styrelseordförande Bengt Kjell har uttalat sig om kulturella differenser.

Det kan tyckas vara en väldigt diffus förklaring. Enligt många bedömare Fastighetsnytt har pratat med dessutom en ganska osannolik förklaring. Det finns dock de som påpekar, liksom Kjell och Engwall har gjort, att det är en väldigt stor skillnad mellan att jobba på corporate finance i bank och att långsiktigt driva ett bolag.

Huruvida det beror på kulturella differenser eller om någonting har hänt som föranlett Sjöbergs snabba sorti, vilket inte kan uteslutas då kommentarerna är knapphändiga, kan man bara spekulera i. En förklaring som inte heller kan uteslutas kan vara att Engwall helt enkelt kommit fram till att han inte är redo för pension. Hemfosa har alltid varit lite av en ”one man show” och bestämmer sig Engwall för att han vill vara kvar har styrelsen nog svårt att säga nej, i synnerhet med tanke på den värdeutveckling bolaget haft.

Något som kan ge stöd till den förklaringen är den formulering som finns i pressmeddelandet:

”Jens Engwall kommer att kvarstå som VD även efter 2017 och fortsätta arbetet med att utveckla Hemfosa. Med anledning av detta har styrelsen beslutat att Joacim Sjöbergs roll som vice VD försvinner och kommit överens med honom om att hans anställning i bolaget avslutas.”

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.