Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Vacklande världsekonomi

Publicerad: 29 Augusti 2011, 22:00

Vacklande världsekonomi I den senaste rapporten Economic Outlook från SEB beskriver man det ekonomiska läget i världen som allvarligt men inte ohanterligt. Omvärldens växande problem gör att Sverige ställs inför ett nytt konjunkturläge…


Källa: Pressmeddelande SEB

Vacklande världsekonomi

I den senaste rapporten Economic Outlook från SEB beskriver man det ekonomiska läget i världen som allvarligt men inte ohanterligt. Omvärldens växande problem gör att Sverige ställs inför ett nytt konjunkturläge.

Ett av de stora problemen som SEB ser i sin rapport är arbetslösheten som ligger kvar på höga nivåer i många länder och kan leda till social och politisk oro. Tillväxten i Kina och Asien ses som ljusglimten i konjunkturmörkret.

Ett antal viktiga beslut avgör om recessionsrisken kommer att öka eller minska. Den amerikanska kongressens beslut när det gäller långsiktiga besparingar och kortsiktiga stimulanser. Den politiska handlingskraften i Euroländerna när det gäller frågor om gemensam statsskulds- och finanspolitik. Därutöver måste frågor om statliga skuldrekonstruktioner få svar samtidigt som en försvagad banksektor måste återvinna styrka genom rekapitalisering.

Oförändrad ränta 2012

Omvärldens växande problem gör att Sverige ställs inför ett nytt konjunkturläge och därmed förändrade förutsättningar den ekonomiska politiken. SEB:s prognos är att en cykliskt känslig exportsektor bidrar till att tillväxten stannar på 1,4 procent 2012 för att stiga något till 2,6 procent 2013. Därmed slutar arbetslösheten att sjunka under 2012 och planar ut på höga 7 procent.

Sveriges statsfinanser förblir starka men något svagare än vad SEB tidigare beräknat. Inflationsförväntningarna är besvärande höga, vilket bidrar till att Riksbanken vill avvakta ytterligare avmattningssignaler innan man avslutar höjningscykeln. Men tillväxt under trend, nedåtrisker för husmarknaden, en kontrollerat låg inflation och låga styrräntor i omvärlden gör att SEB tror att Riksbanken efter en höjning i höst till 2,25 procent håller reporäntan oförändrad på den nivån under hela 2012. Under 2013 lyfts räntan ytterligare till 2,75 procent.

Reaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.