Torsdag09.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Utredning ska se över hyresrättens förutsättningar

Publicerad: 8 December 2011, 23:00

Utredning ska se över hyresrättens förutsättningar Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att analysera marknaden för uthyrning av bostäder. Utredare blir Per Anders Bergendahl, chef för enheten för utredning och analys vid Statens Bostadskreditnämnd…


Källa: Pressmeddelande Socialdepartementet

Utredning ska se över hyresrättens förutsättningar

Regeringen har beslutat att tillsätta en utredning för att analysera marknaden för uthyrning av bostäder. Utredare blir Per Anders Bergendahl, chef för enheten för utredning och analys vid Statens Bostadskreditnämnd.

Utredaren ska undersöka vad som kan göras för att befintliga bostäder ska användas mer effektivt och hur villkoren för uthyrning i andra hand ska förbättras. Målet är att genom en bättre uthyrningsmarknad få fram fler bostäder, framför allt i storstadsregionerna.

Utredaren ska också analysera villkoren för de olika boende- och upplåtelseformerna som finns i Sverige för att säkerställa att statens behandling av dem är likvärdig.

– Det råder en stor bostadsbrist i Sverige, inte minst i storstäderna. Samtidigt står mängder av lägenheter tomma år efter år eftersom många är osäkra på vad som gäller vid andrahandsuthyrning och därför inte vågar hyra ut. Men i det läget vi är i har vi inte råd att stå med en massa outnyttjad kapacitet. Därför måste vi räta ut ett antal av de frågetecken som finns och hitta sätt att stimulera uthyrning, säger bostadsminister Stefan Attefall.

Utredaren ska bland annat:

– göra en samlad analys av villkoren för de olika boende- och upplåtelseformerna för att se till att statens behandling av dem är likvärdig

– analysera vilka förändringar som kan främja långsiktigt goda och förutsägbara villkor så att fler vill investera i, äga och förvalta hyresbostäder

– göra en jämförelse med villkoren för uthyrning av bostäder i andra länder i EU och i Norden och redovisa effekterna av de andra ländernas villkor.

Utredningens slutbetänkande ska redovisas senast den 31 december 2012.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.