Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Uppsidan finns i Östergötland

Publicerad: 11 juni 2013, 12:15

Foto: Sverrir Thór

Som Fastighetsnytt har lärt sig under ett besök till Östergötlands två största städer kan Östergötland bli en tillväxtmotor i den svenska ekonomin men det finns även hot mot samarbetet.


Ämnen i artikeln:

LinköpingNorrköping

När Linköpings Universitet startade en verksamhet i grannstaden Norrköping lades en hörnsten till vad som kommit att bli Sveriges fjärde storstadsregion. Som Fastighetsnytt har lärt sig under ett besök till Östergötlands två största städer kan Östergötland bli en tillväxtmotor i den svenska ekonomin men det finns även hot mot samarbetet.

Den ena staden är ett kunskapscentrum och den andra har en stolt tradition som industristad med hamn och de två städerna ligger bara fyra mil ifrån varandra. Tillsammans har Östergötlands två största kommuner en befolkning på drygt 281 000 (varav drygt 191 000 bor i städerna) och båda kvalar därmed in på listan över landets tio största kommuner och städer. De nationalekonomiska synergimöjligheterna må vara uppenbara men ändå är det bara de allra senaste åren som Östergötlands två större städer har börjat samarbeta målmedvetet mot att tillsammans (och i samarbete med länets andra kommuner) bilda en storstadsregion, den fjärde storstadsregionen som samarbete har kallats. Fastighetsnytt har besökt Linköping och Norrköping för att lära sig mer om samarbetet mellan de två städerna. Fördelarna och möjligheterna med ett samarbete verkar som redan nämnts vara självklara men Fastighetsnytt lärde sig att det även finns hot.

Ett av dessa hot är rivaliteten mellan Linköping och Norrköping, eller kanske snarare Norrköping och Linköping, som historiskt har varit stor och även om det ofta mest varit på skämt så brukar det alltid finnas en lite allvarligare underton. Så även nu. En genomgående fråga i Fastighetsnytts intervjuer under reportageresan till Norrköping och Linköping var huruvida rivaliteten mellan de två städerna kan vara en potentiell risk för det ambitiösa samarbetet att skapa den fjärde storstadsregionen.

– Vi måste sudda bort rivaliteten, det är mycket viktigt för att det här projektet ska kunna fullföljas, säger Peter Karlström, vd på Norrköpingsbaserade Henry Ståhl, en av regionens största privata fastighetsägare med bestånd både i Linköping och Norrköping.

Han får medhåll av såväl Lars Löfgren och Fredrik Edlund på Hyresbostäder i Norrköping som Elin Brozén, vd för Marknadsbolaget East Sweden AB, en av aktörerna som arbetar med regional utveckling i Östergötland.

Ostlänken en viktig förutsättning

Enligt Elin Brozén var samarbetet mellan de Norrköping och Linköping nästan obefintligt när man år 1997 valde att placera en del av Linköpings Universitets verksamhet i grannstaden.

– Endast två år tidigare fanns det inte ens fungerande pendling mellan de två städerna, berättar hon.

Sedan dess har pendlingen kommit igång och flödena blivit bättre vilket bevisar att ska två städer ha ett funktionellt samarbete måste transportinfrastrukturen fungera. Som av en händelse är det även så att en av de viktigaste förutsättningarna för att fjärde storstadsregionen ska kunna realisera den potential som finns i regionen. Ostlänken, en planerad dubbelspårig höghastighetsjärnväg mellan Linköping och Mälardalen med byggstart 2017, ska möjliggöra dagspendling mellan Östergötland och Mälardalen. Dessutom kortar man avsevärt tidsavståndet mellan Linköping och Norrköping.

Enligt Peter Karlström råder det ingen tvekan om att Ostlänken skulle göra regionen mer attraktiv för externpendlare dessutom som den skulle frigöra kapacitet i lokalpendlingen mellan de två stora städerna. Han påpekar vikten av att få rörlighet på arbetskraften, en fråga som även stadsbyggnadsdirektören i Linköping, Anna Bertilson, tar upp.

– Ostlänken kommer att leda till att Linköping och Norrköping blir en integrerad arbetsmarknad, säger Anna Bertilson.

Ett längre reportage om den fjärde storstadsregionen publiceras i Fastighetsnytt nr 4/2013.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

LinköpingNorrköping

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.