Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Tydligare inbromsning att vänta 2019?

Publicerad: 7 januari 2019, 14:27

Bild: Dreamstime.

Helgerna är över och ett nytt år ligger framför oss – ett år som både en och annan har uttryck oro inför med en inbromsande byggtakt, en annalkande lågkonjunktur och ett politiskt osäkert läge. Vi har frågat fem branschrepresentanter: hur var året och vilka utmaningar väntar 2019?


Ämnen i artikeln:

Anders SjelvgrenMarie LinderCatharina Elmsäter-SvärdReinhold Lennebo

Artikeln är tidigare publicerad i Fastighetsnytt nummer 6.

Helgerna är över och ett nytt år ligger framför oss – ett år som både en och annan har uttryck oro inför med en inbromsande byggtakt, en annalkande lågkonjunktur och ett politiskt osäkert läge. Vi har frågat fem branschrepresentanter: hur var året och vilka utmaningar väntar 2019?

Reinhold Lennebo, vd, Fastighetsägarna
– 2018 blev ytterligare ett bra år för branschen, även om det i vissa sektorer bromsade in något. Och detta blir nog allt mer tydligt under 2019. Jag tänker i första hand på bostadsutvecklare, men även inom retail kommer handelns utmaningar att märkas för fastighetsbranschen. För kontor, logistik och sannolikt även för hyresfastigheter ser det fortsatt bra ut.

Reinhold Lennebo och Marie Linder. Foto: Fastighetsägarna/Hyresgästföreningen.

Marie Linder, förbundsordförande, Hyresgästföreningen
– Året inleddes med att hyresförhandlingarna landade snabbare än någonsin och med färre tvister än förra året. Hyresgästföreningen har fortsatt arbetet med att utveckla förhandlingsmodellen och går nu in i trepartssamtalen med SABO och Fastighetsägarna. Utmaningen framöver är att hålla en jämn nyproduktionstakt med rimligt prissatta hyresrätter, trots den annalkande lågkonjunkturen.

Anders Sjelvgren, generaldirektör, Boverket
– Bostadsbyggandet måste öka betydligt för att svara mot befolkningsutvecklingen och för att hämta in det underskott i byggandet som vi haft under ett antal år. Det måste tillkomma bostäder som många fler hushåll har råd med. Det behövs ett diversifierat byggande där aktörerna identifierar hur de lokala behoven och efterfrågan ser ut. Den viktigaste frågan just nu är att skapa samhällen som är inkluderande. Vi måste även snabbt ställa om byggandet och förvaltningen av byggnader så vi kan klara klimatutmaningarna.

Anders Sjelvgren. Foto: RISE.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd, Sveriges Byggindustrier
– Under 2018 ser vi en tydlig nedgång från rekordbyggandet 2017. Anledningen är de kreditrestriktioner som staplats på varandra. Nu krävs bostadspolitiska reformer så vi kan rusta Sverige för 11 miljoner invånare.

Catharina Elmsäter-Svärd, vd Sveriges Byggindustrier. Foto: Rosie Alm.

Louise Masreliez, förbundsordförande, Sveriges Arkitekter
– Året präglades av ett större fokus på social hållbarhet och en ökad medvetenhet om arkitektonisk kvalitet. Den enskilt största utmaningen för branschen är att ställa om till en koldioxidneutral och resurssnål produktion.

Louise Masreliez. Foto: Marge Arkitekter.

Teresa Ahola

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.