Tisdag14.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Två svaga år att vänta

Publicerad: 14 December 2011, 23:00

Två svaga år att vänta I SBAB:s senaste prognos tror man inte på någon ny finanskris eller långvarig stagnation men BNP-tillväxten i den svenska ekonomin dämpas till 1 procent 2012 och stiger bara till 2 procent 2013…


Källa: Pressmeddelande SBAB

Två svaga år att vänta

I SBAB:s senaste prognos tror man inte på någon ny finanskris eller långvarig stagnation men BNP-tillväxten i den svenska ekonomin dämpas till 1 procent 2012 och stiger bara till 2 procent 2013.

Den internationella tillväxten blir svag 2012 men konjunkturen börjar förbättras 2013.

-Trots en svag utveckling i industriländerna och framför allt i euroområdet så blir den globala tillväxten hyfsad. Flera tillväxtmarknader går fortsatt bra och den globala BNP-tillväxten 2013 på 4 procent ligger över genomsnittet för de senaste 20 åren, säger Tor Borg ränteanalytiker på SBAB Bank.

För svensk del väntar två svaga år enligt SBAB.  BNP-tillväxten dämpas till 1 procent 2011 och stiger bara till 2 procent 2012. Sysselsättningen stagnerar och den öppna arbetslösheten stiger till 8 procent. Prognosen är också att Riksbanken sänker styrräntan från 2 till 1 procent vid de tre närmaste räntemötena. Det dröjer sedan till hösten 2013 innan styrräntan börjar höjas.

-Sänkningen av styrräntan bidrar till att vi bedömer att det för närvarande är fördelaktigt med kort boränta jämfört med längre bindningstider. Ränteprognosen är dock ovanligt osäker och en lämplig strategi kan därför vara att välja olika bindningstider på olika delar av bolånet, säger Tomas Pousette, chefsekonom på SBAB Bank.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.