Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Två månader med nytt rökförbud

Publicerad: 30 augusti 2019, 02:00

Fastighetsägarna ansvarar för att sätta upp skyltar om rökförbudet.

Foto: Fastighetsägarna

Den första sommaren med nya hårda rökförbudet har enligt Fastighetsägarna på det stora hela gått bra. “De flesta har anpassat sig”, säger förbundsjuristen Johan Kleveland.


Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Efter beslut av riksdagen är det från juli förbjudet att röka på allmänna platser och enligt Fastighetsägarna har första sommaren med nya hårda rökförbudet på det stora hela gått bra. “De flesta har anpassat sig”, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna.

Lagen innebär att fastighetsägare, hyresvärdar och bostadsrättsföreningar ansvarar för att informera boende om rökförbudet, bland annat genom att sätta upp skyltar och be folk som röker på förbjudna platser att fimpa.

– I början fick vi frågor om hur långt ansvaret sträcker sig och vissa tycker fortfarande att det är oklart. Men i det stora hela har vi inte fått indikationer på att det här ses som ett jätteproblem, säger Johan Kleveland, förbundsjurist på Fastighetsägarna, till Fastighetsnytt.

Skyltar och brev
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatan är det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för att se till att rökförbudet följs, medan fastighetsägare ansvarar för att reglerna följs på köpcentrum.

Kleveland säger att utgångspunkten är att “den som har bäst möjlighet” ska säkerställa att lagen följs.

– Men det är svårt, för ingen kan ju vara på plats hela tiden. Fastighetsägare och andra ansvariga måste därför se till att informera boende med hjälp av skyltar, mejl, brev och andra medel.

Det är kommunen som ansvarar för tillsynsverksamheten och tar hand om anmälningar om när regeln inte efterlevs.

– Jag har än så länge inte hört att några sådana anmälningar har kommit in, men det har ju bara gått två månader. De flesta har anpassat sig genom att sätta upp skyltar.

Vad händer annars?

– Kommunen kan förelägga fastighetsägare att sätta upp skyltar och förena det med ett vite.

Rökarna får däremot inga böten, utan får bara en tillsägelse.

Hur tror du att det kommer att fungera på lite längre sikt?
– När rökförbudet på allmänna platser inomhus infördes så var folk väldigt duktiga på att efterfölja regeln och förhoppningsvis kommer man att ha den respekten även den här gången. Jag har en förhoppning om att det ska gå bra.

I veckan meddelade det allmännyttiga bostadsbolaget Mölndalsbostäder att rökförbud ska gälla i all nyproduktion. Men Johan Kleveland säger att rättsregeln är oklar.

– Hyreslagen är inte fyrkantig och det ska man ha med sig när man har ett rökfritt hus. Det krävs mycket för att besittningsskyddet ska brytas. Om det bara grundar sig på rökning så är det inte säkert att det håller i högre instans.

Han ser dock positivt på samhällsutvecklingen om att minska rökningen som är ett stort hälsoproblem.

– Man får ha respekt för sina grannar som upplever det som störande. Men det är ingen lätt fråga förstås, säger Johan Kleveland.

Teresa Ahola

Ämnen i artikeln:

Fastighetsägarna

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.