Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag28.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Trygg-Hansas försäkringsskaderapport

Publicerad: 9 Augusti 2010, 22:00

Antalet skador inom bygg och entreprenad ökade Enligt Trygg-Hansas senaste försäkringsskaderapport för företag ökade antalet skador inom bygg och entreprenad med nästan en femtedel det senaste året,. Den största ökningen står ansvarsskadorna för med 33 procent, medan brandskadorna gick i motsatt riktning och sjönk med 12 procent…


Källa: Pressmeddelande Trygg-Hansa

Antalet skador inom bygg och entreprenad ökade

Enligt Trygg-Hansas senaste försäkringsskaderapport för företag ökade antalet skador inom bygg och entreprenad med nästan en femtedel det senaste året. Den största ökningen står ansvarsskadorna för med 33 procent, medan brandskadorna gick i motsatt riktning och sjönk med 12 procent.

Trygg-Hansa har analyserat de skador som inkommit från företagskunder under det senaste året. Bygg- och entreprenadsektorn stod för 1977 skador, vilket är en ökning med 18 procent jämfört med föregående år.

En stor del av de skador som drabbar bygg- och entreprenadföretag är ansvarsskador, som står för 34 procent av den branschens skador. Med totalt 673 skador det senaste året ökade de med 33 procent. Ansvarsskador uppkommer när företaget blir ersättningsskyldigt för en person- eller sakskada som företaget eller dess anställda orsakat.

Den vanligaste skadan som drabbar bygg- och entreprenadbranschen är allriskskador, och står för 35 procent av skadorna. Allriskskadorna ökade även de kraftigt, med 23 procent, under det senaste året. Allriskskador uppkommer när oförutsedda skador inträffar på entreprenaden. Det kan exempelvis vara att den tillbyggnad man arbetat med skadas av en brand- eller vattenskada.

Rättskyddsskadorna utgör 16 procent av totala antalet skador inom branschen. De uppstår när företaget hamnar i tvist oftast med sin beställare eller sina leverantörer. Antalet rättsskyddsskador har ökat med 13 procent från föregående år. Försäkringen ersätter ombudskostnaderna som uppkommer i tvisten. Rättsskadorna är vanligare bland bygg- och entreprenadföretag om man jämför med andra branscher.

Om statistiken:

Trygg-Hansa har jämfört skadorna för företag inom sektorn bygg och entreprenad för perioden juli 2009 till och med juni 2010 med samma period året innan. Siffrorna är korrigerade med hänsyn till eventuella förändringar i skaderisk. Skadekostnaden motsvarar försäkringsbolagets kostnad för skadan.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.