Fredag07.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Troligt med långsam återhämtning på kontorsmarknaden

Publicerad: 5 Maj 2010, 22:00

Troligt med långsam återhämtning på kontorsmarknaden Under seminariet Nordic property investment briefing, anordnat av IPD och KTI, konstaterades att Norden klarat sig övervägande bra igenom den finansiella krisen. Men det finns risk för en trög återväxt på kontorsmarknaden när stimulanserna dras tillbaka och demografiska faktorer kommer att spela en viktig roll i Europa i det längre perspektivet…


Källa: Seminarium anordnat av IPD och KTI

Troligt med långsam återhämtning på kontorsmarknaden

Under seminariet Nordic property investment briefing, anordnat av IPD och KTI, konstaterades att Norden klarat sig övervägande bra igenom den finansiella krisen. Men det finns risk för en trög återväxt på kontorsmarknaden när stimulanserna dras tillbaka och demografiska faktorer kommer att spela en viktig roll i Europa i det längre perspektivet.

Totalavkastningen i Norden blev 2,9 procent för 2009 enligt IPD Nordic Index. Värdefallfallen på kommersiella fastigheter låg på -11 procent i Sverige och Norge, -4 procent i Finland och -3 procent i Danmark -3. Norge är det land som tagit sig ur krisen snabbast, tätt följt av Sverige. Juhana Vartiainen, Head of research på Konjunkturinstitutet, pekar på att Sverige och Norge, som ligger bäst till i fastighetscykeln, också är de två länder i Norden som använde de goda åren till att stärka budgeten och därmed lättare kunnat föra en expansiv finanspolitik.

Risk för trög återväxt när stimulanserna dras tillbaka

Nick Axford, Head of EMEA Research & Consulting CB Richard Ellis, som gav sin syn på kontorsmarknaden från ett europeiskt perspektiv ser den expansiva finanspolitiken som något som kan fördröja tillväxten. I takt med att regeringarna drar tillbaka stimulanserna, höjer räntor och minskar på utgifterna så sätter det företag i olika sektorer i svåra situationer.

-Arbetslöshet och konkurser kan fortsätta att stiga även efter man kommit ur recessionen då företag som lyckats hålla sig flytande så länge som möjligt i hopp om en återhämtning får problem.

När sedan marknaden börjar återhämta sig, menar Nick Axford, när ekonomin växer och antalet affärer ökar så är den första åtgärden från företagens sida att få de existerande arbetarna att arbeta hårdare för att pressa upp produktiviteten. De anställer inte nytt och letar inte större lokaler. Det sker bara när man nått full återhämtning där ekonomin och produktivitet har återgått till det normala. Även om företagen under krisen lyckas hålla fast vid samma nivå vad gäller antal anställda så kommer det ta längre tid innan nyanställning börjar igen.

-Poängen är att bara för att vi är ute ur recessionen i många länder så betyder inte det att vi snabbt kommer komma tillbaka till omständigheter som betyder tillväxt när det gäller kontorsmarknaden, säger Nick Axford.

Åldrande befolkning

Ett annat problem som Europa kommer att få brottas med är att befolkningen kommer att minska. Enligt en undersökning från ULI som presenterades av Alexandra Notay, vice vd strategic programmes ULI Europe, så kommer antal anställda och personer i arbetsför ålder i Europa att minska från och med 2018. Befolkningen beräknas minska med 6 procent fram till 2050. Då tio av världens megastäder (över tio miljoner invånare) finns i Asien, en siffra som beräknas stiga till 27 fram till 2025 så kommer Europa att behöva ta tag i den frågan om man ska klara av att konkurrera i det längre perspektivet.

Mattias Fröjd

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.