Fredag30.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Trögare bostadsmarknad

Publicerad: 6 Oktober 2011, 22:00

Trögare bostadsmarknad Enligt Fastighetsbyråns analys av tredje kvartalet 2011 har skillnaden mellan utgångs- och slutpris krympt. En trögare marknad anses vara anledningen. Utbudet av bostadsrätter i landet fortsätter att öka…


Källa: Nyheter Fastighetsbyrån

Trögare bostadsmarknad

Enligt Fastighetsbyråns analys av tredje kvartalet 2011 har skillnaden mellan utgångs- och slutpris krympt.  En trögare marknad anses vara anledningen. Utbudet av bostadsrätter i landet fortsätter att öka.

För Fastighetsbyrån var skillnaden mellan utgångs- och slutpris, räknat i snitt på riket, 5,6 procent för bostadsrätter under tredje kvartalet år 2011. Det kan jämföras med 9,9 procent för kvartalet innan och 11,7 procent för tredje kvartalet år 2010.

Försäljningstiden har ökat

Det tar längre tid att sälja både bostadsrätter och villor under kvartal 3 2011 jämfört med kvartalet innan. Dock ligger försäljningstiden på ungefär samma nivå som samma period 2010.

De bostadsrätter som Fastighetsbyrån sålde under andra kvartalet låg i snitt ute till försäljning i 46 dagar. Det kan jämföras med 37 dagar kvartalet innan och 47 dagar tredje kvartalet 2010.

Bostadsutbudet ökar också

Siffror från Hemnet visar att utbudet av bostadsrätter i landet fortsatt att öka under tredje kvartalet i år jämfört med föregående år. Totalt var 11 797 bostadsrätter till salu sista veckan i september vilket kan jämföras med 10 617 i fjol. Motsvarande siffra 2009 var 8891.

På Fastighetsbyråns hemsida kommenterar vd, Lars-Erik Nykvist, dagsläget:

”Till skillnad från första halvåret kan vi under kvartal 3 se att antalet försäljningar av bostäder sjunker. Innan sommaren hade vi ett rekordstort utbud men försäljningen låg i linje med, eller lite över, föregående år. Nu kan vi se att det sjunker även om det inte är några dramatiska siffror. Det som kan kännetecknas som dramatiskt är storleken på utbudet och att det fortsätter att öka. Minskad försäljning kan nu även ses som en bidragande orsak till detta. ”

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.