Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Trendbrott eller fortsatt starka bostadspriser

Publicerad: 19 november 2015, 17:00

Tomas Pousette.

Granskar man statistiken närmare så var det en starkare oktobermånad än normalt på bostadsmarknaden, men med en varningssignal.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

När statistiken över priserna på bostadsrätter och småhus i oktober nyligen publicerades, så tolkades den olika. En del såg den som ett trendbrott med stillastående bostadspriser i vissa regioner medan andra såg den som en fortsatt stark trend. Granskar man statistiken närmare så var det en starkare oktobermånad än normalt på bostadsmarknaden, men med en varningssignal.

Valueguards statistik visade att priserna på bostadsrätter ökade med 0,4 procent i oktober medan småhuspriserna steg med 1,3 procent, jämfört med september. Bostadspriserna fortsatte således att öka trots att oktober inte brukar vara någon av de starkaste månaderna. Medianen av prisförändringen i oktober under de senaste elva åren är 0,4 procent för bostadsrätter och -1,1 procent för småhus. Oktober i år var således en normal oktobermånad för bostadsrätter men betydligt starkare än vanligt för småhus.

För de fyra delmarknader som Valueguard redovisar, så var prisförändringen i oktober i år större än normalt för denna månad för bostadsrätter i medelstora städer samt betydligt större än normalt för bostadsrätter i Malmö samt för småhus i Stockholm, Göteborg, Malmö och medelstora städer. I Göteborg backade priserna på bostadsrätter med 0,1 procent i oktober men det är lika med medianen för de senaste elva årens prisförändring. Det var bara priserna på bostadsrätter i Stockholm som underpresterade i oktober med en nedgång på 0,2 procent från september, jämfört med en normal ökning med 0,2 procent.

Bostadsrätter i Stockholm brukar ses som en ledande indikator på bostadsmarknaden och svagheten där i oktober kan därför vara ett varningstecken. Priserna på bostadsrätter i Stockholm ökade dock betydligt mer än normalt under juli, augusti och september och svackan i oktober kan lika gärna tolkas som en mindre rekyl efter tre månaders kraftig uppgång. Det är möjligt att tempot på bostadsmarknaden börjar bli lugnare men än så länge syns det inte mycket av det i prisstatistiken. Den viktigaste månaden framöver blir januari då bostadspriserna normalt brukar stiga kraftigt. Om statistiken är svag då kan man på allvar börja tala om ett trendbrott i bostadspriserna.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.