Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Tremånadersräntan bäst tror Fastighetsägarna

Publicerad: 7 november 2011, 23:00

Tremånadersräntan bäst tror Fastighetsägarna
Enligt Fastighetsägarnas senaste boränteanalys trycks boräntorna ned framöver på grund av en lägre reporänta och fallande bankmarginaler. Därför anser man att tremånadersräntan det bästa alternativet för tillfället…


Källa: Pressmeddelande Fastighetsägarna

Tremånadersräntan bäst tror Fastighetsägarna

Enligt Fastighetsägarnas senaste boränteanalys trycks boräntorna ned framöver på grund av en lägre reporänta och fallande bankmarginaler. Därför anser man att tremånadersräntan det bästa alternativet för tillfället.

– Europeiska centralbankens sänkning förra veckan kommer troligen att följas av minst en sänkning till. Det ökar pressen på Riksbanken att följa efter. Vi tror att det kommer att ske ganska snart, kanske redan i samband med Riksbankens möte i december, säger Fastighetsägarnas chefekonom Tomas Ernhagen.

Fastighetsägarna räknar med att Riksbankens styrränta, reporäntan, sänks till 1,5 procent under våren. Svaga tillväxtutsikter gör att räntan ligger kvar på den nivån under större delen av 2013.

– Dessutom tror vi att bankerna kommer att minska de påslag deras lånekunder får betala utöver bankernas egna upplåningskostnader. Dessa påslag har ju ökat mycket kraftigt under det senaste halvåret. Det är inte hållbart om konkurrensen fungerar rimligt, säger Tomas Ernhagen.

Minskade bankmarginaler förväntas, tillsammans med den lägre reporäntan, trycka ned den kortaste boräntan (tremånadersräntan) med minst en halv procentenhet från dagens nivå. Längre räntor förväntas också falla, men i mindre utsträckning. Fastighetsägarna anser därför att tremånadersräntan är det bästa alternativet för låntagarna för tillfället.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News