Fredag14.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Historiskt

Tjänstesektorn driver uppgång i näringslivet

Publicerad: 23 Februari 2011, 23:00

Tjänstesektorn driver uppgång i näringslivet Konjunkturinstitutets Barometerindikator, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, steg för andra månaden i rad. Näringslivet planerar expansion medan hushållen tror på högre räntor…


Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Tjänstesektorn driver uppgång i näringslivet

Konjunkturinstitutets Barometerindikator, som sammanfattar stämningsläget i svensk ekonomi, steg för andra månaden i rad. Näringslivet planerar expansion medan hushållen tror på högre räntor.

Inom näringslivet var det privata tjänstenäringar som stod för uppgången. Konfidensindikatorn för denna sektor steg med fem enheter mellan januari och februari. Konfidensindikatorerna för tillverkningsindustri, detaljhandel samt bygg- och anläggningsverksamhet sjönk något.

Privata tjänstenäringar driver uppgång i näringslivet

Konfidensindikatorn för näringslivet steg en enhet i februari och den ligger nu endast marginellt lägre än toppnoteringen från november 2010. Ökningen beror helt på den fortsatt starka tillväxten inom tjänstesektorn. Konfidensindikatorerna för övriga sektorer har däremot backat något under februari.

Tillverkningsindustrin rapporterar om fortsatt stark order- och produktionstillväxt för de senaste månaderna. Konfidensindikatorn backade ett par enheter, men den ligger fortfarande klart över det historiska genomsnittet.

Konfidensindikatorn för byggsektorn har legat kvar på i stort sett oförändrat hög nivå de senaste tre månaderna. Såväl orderingång som byggproduktion och sysselsättning har ökat betydligt och byggföretagens största problem för närvarande är att hitta lämplig arbetskraft.

Försäljningstillväxten inom detaljhandeln har dämpats de senaste månaderna. Konfidensindikatorn backade tre enheter i februari och ligger nu endast något över det historiska genomsnittet. Utvecklingen har varit klart svagast för livsmedelshandeln.

Efterfrågetillväxten för de privata tjänstenäringarna har varit fortsatt stark de senaste månaderna och sysselsättningen har fortsatt att stiga. Konfidensindikatorn steg fem enheter i februari och ligger därmed på sin högsta nivå någonsin.

Hushållen tror på högre räntor

Hushållens konfidensindikator (CCI) föll med drygt två enheter i februari. Minskningen beror på att hushållens syn på såväl svensk ekonomi som den egna ekonomin i dagsläget är mindre positiv än i januari. Indikatorn ligger dock fortfarande långt över det historiska genomsnittet.

Synen på den egna ekonomin i februari är något mindre positiv jämfört med föregående månad, medan förväntningarna på tolv månaders sikt är mer positiv. Färre hushåll än i januari anser att det är rätt tidpunkt att köpa kapitalvaror. Sparande ses också som mindre fördelaktigt nu än föregående månad.

Hushållens syn på det ekonomiska läget i Sverige är något mindre optimistisk än föregående månad. Även förväntningarna på svensk ekonomi om tolv månader har blivit mindre optimistiska. I båda dessa avseenden är dock inställningen till svensk ekonomi betydligt mer positiv än vanligt.

Hushållens förväntade inflation på tolv månaders sikt är 2,7 procent, jämfört med 2,8 procent i januari.

Hushållens förväntningar på den rörliga bostadsräntan på ett års sikt är 4,2 procent, jämfört med 3,8 procent i december.

Redaktionen

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.