Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Tillväxttakten för bostadslån ökade

Publicerad: 30 januari 2015, 13:14

I december var den årliga tillväxttakten för utlåning till hushåll 6,1 procent, vilket är en ökning med 0,2 procentenheter jämfört med november. Ökningen kan främst härledas till bostadslånen.


Ämnen i artikeln:

SCB

Enligt Statistiska Centralbyrån uppgick hushållens lån hos monetära finansinstitut (MFI) till 3 067 miljarder kronor. Det är en ökning med 169 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst härledas till bostadslånen, som ökade med 148 miljarder till 2 489 miljarder totalt och därmed hade en årlig tillväxttakt på 6,4 procent i december.

MFI:s utlåning till icke-finansiella företag uppgick i december till 1 945 miljarder kronor, vilket är en ökning med 67 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Av de icke-finansiella företagens lån står lån med säkerhet i flerbostadshus för den största andelen, vilka i december uppgick till 592 miljarder. Lån till bostadsrättsföreningar, vilka räknas till icke-finansiella företag, uppgick till 368 miljarder.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.