Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Historiskt

Tillväxten för bostadslån avtar

Publicerad: 26 september 2011, 22:00

Tillväxten för bostadslån avtar
Enligt SCB fortsatte hushållens tillväxttakt på lån från monetära finansinstitut (MFI) att sjunka i augusti. Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 6,1 procent, en minskning från 6,3 procent i juli…


Källa: Pressmeddelande Statistiska Centralbyrån

Tillväxten för bostadslån avtar

Enligt SCB fortsatte hushållens tillväxttakt på lån från monetära finansinstitut (MFI) att sjunka i augusti. Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 6,1 procent, en minskning från 6,3 procent i juli.

Hushållens lån hos MFI uppgick i augusti till 2 605 miljarder kronor. Bostadslån utgör cirka 80 procent, det vill säga 2 085 miljarder. Som bostadslån räknas lån till hushåll med säkerhet i småhus, ägarlägenheter och bostadsrätter. Den årliga tillväxttakten för bostadslån var 6,1 procent i augusti, en minskning från 6,3 procent i juli. Av de utestående bostadslånen har 53 procent rörlig ränta. Resterande del av hushållsutlåningen utgörs bland annat av konsumtionslån vilka oftast saknar säkerhet och lån till lantbrukare där lantbruksfastighet utgör säkerhet. Hushållens konsumtionslån uppgick till 161 miljarder och hade en årlig tillväxttakt på 3,0 procent.

Hushållens korta räntor upp och långa räntor ned

Den genomsnittliga räntan på hushållens nya låneavtal gick ned från 4,33 procent i juli till 4,26 procent i augusti. Det är första gången sedan december 2009 som den genomsnittliga räntan gått ned. Det var lån med räntebindningstid över 1 år som visade på nedgångar. Exempelvis gick lån med räntebindningstid över 1 till och med 5 år ner från 4,43 procent i juli till 4,06 i augusti. De rörliga räntorna fortsätter däremot sin uppåtgående trend och ökade från 4,36 procent i juli till 4,43 procent i augusti.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.